Jela s povrćem
Dalmatinska pita
1 kora za pite
1 sre dnja balancana
2 manje tikvice
1 žlica dalmatinskog začinjskog bilja (svježeg ili Nadalinina Dalmatinskog začina)
1 velika (crvena) paprika
15 dag crnih maslina
15 dag zelenih maslina
25 dag mozzarelle
10 dag suhog ovčjeg ili kozjeg sira
3 jaja
sol i papar
žlica-dvije maslinova ulja
Kupljenu koru za pite zajedno s masnim papirom pažljivo stavite u okruglu posudu za pečenje i priljubite uz stijenke posude. Dok se pećnica ugrije na 220, očistite povrće na fetice ili rezance. Izvucite mu višak vlage u toploj peći (par minuta) ili u mikrovalnoj. Mozzarellu ocijedite, narežite na fetice i pomiješajte s pola naribanog tvrdog sira. Maslinama izvadite koštice pa ih usitnite (ili pak koristite SEM-ov "namaz od maslina") te sve zajedno pomiješajte u velikoj zdjeli za salatu. Smjesom napunite posudu, dobro prstima promiješajte da se ravnomjerno rasporedi pa stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i prelijte stučenim jajima koje ste posolili i kojima ste dodali preostali naribani sir, vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta. Služite toplo ili kao hladni "narezak" koji možete i dodatno nakapati uljem.
Panete s pastom od maslina i motarom
– 30-ak dag peneta
– 15 dag crnih maslina
-15 dag zelenih maslina
– 2 režnja češnjaka
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 zrela rajčica ili velika žlica šalše od poma
– prstohvat peperončina
– sol i papar
– 1 velika žlica ukiseljenog i nasjeckanog motara (može i kapara)
– 1 žličica svježeg začinskog bilja (ili suhih "trava" Dalmatinskog začina)
Tijesto skuhajte u slanoj vodi i potom ocijedite. U međuvremenu usitnite masline kojima ste prethodno izvadili koštice (ili pak koristite SEM-ov "namaz od maslina") pa šufigajte na laganoj vatri zajedno sa češnjakom, narezanom i usitnjenom zrelom rajčicom (kojoj ste skinuli kožu) i začinskim biljem. Kada je luk počeo žutjeti, dodajte 1 dcl bijelog suhog vina (najbolje je malvazije) i pirjajte na laganoj vatri uz lagano miješanje dok ne dobijete gusti sok. Dodajte peperončino i po volji posolite pa u umak dodajte skuhane i ocijeđene penete te prethodno usitnjen motar (ili kaprare). Služite toplo.
Šufigano povrće s limunom
– 2 zelene paprike
– dvadesetak zelenih maslina bez koštice
– 2 velike zrele rajčice
– 2 veliki luk
– 2 manje tikvice
– 1 dcl bijelog suhog vina (najbolje je malvazije)
– 1 žlica svježeg usitnjenog bosiljka
– 1 manji limun
– 2-3 žlice maslinova ulja
– sol i papar
U tavi na malo maslinova ulja ovlaš s obje strane popeći narezane tikvice i papriku rezanu na rezance te staviti sa strane. Na malo maslinova ulja potom zažutiti luk rezan na rebarca pa dodati zrelu rajčicu rezanu na sitno, posoliti i popapriti, dinstati dok ne postane suho a onda podliti malvazijom (bijelim vinom). Potom dodati narezane masline, prethodno propržene tikvice i papriku te limun, dobro opran i narezan na tanke fetice. Sve skupa još držati na vatri uz protresanje posude (najbolje woka) dok ne ishlapi tekućina pa služiti toplo posuto svježe nasjeckanim bosiljkom a – po volji – i ribanim tvrdim sirom.