Jela od bundeve
ZAČINJENI CHUTNEY OD BUNDEVE
Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta
1 bundeva teška oko kilogram, oguljena, očišćena od koštica i meke sredine
2 luka srednje veličine, sitno narezana
2 male crvene čili papričice, očišćene od koštica i sitno narezane
2 čaše smeđeg šećera (ne onog najtamnijeg)
2 žličice začina za pitu od bundeve (mješavina mljevenog cimeta i u nešto manjoj mjeri mljevenog suhog đumbira i muškatnog oraščića)
2 žličice mljevenog klinčića
1 žličica soli
3 žlice vrlo sitno narezanog svježeg đumbira
2 i pol čaše prirodnog octa od bijelog vina (zamijenite jabučnim ako ovaj ne možete pronaći)
1. Narežite bundevu na kockice, pomiješajte sa svim ostalim sastojcima u nižu, široku posudu
2. Posudu stavite na srednje jaku vatru, čekajte da smjesa provri i temperaturu malo spustite. Lagano kuhajte otklopljeno, dok bundeva ne omekša, a tekućina se malo zgusne, od 45 minuta do jednog sata. (Ako vam se chutney zgusne, a bundeva još nije omekšala, posudu napola poklopite i još dokuhajte).
3. Dok se kuha chutney, sterilizirajte dvije staklenke od pola litre i poklopce u kipućoj vodi nekoliko minuta. Kad chutney bude gotov, žlicom ga prebacite u staklenke, pokrijte poklopcima i pustite da se ohladi. Na sobnoj temperaturi neotvoreno može stajati do tri mjeseca.
2 staklenke od pola litre
Jela od bundeve