Glavna jela od mesa
Mirisna janjetina
1 Češnjak prepolovite. U mesu tankim nožem napravite 16 uboda pa u svaki utaknite češnjak s metvicom.
Meso omotajte uzicom. Posolite, popaprite pa popržite sa svih strana da dobije lijepu koricu.
2 Pecite 2 sata u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Povremeno zalijevajte kipućom vodom pa vlastitim sokom. Ako meso prebrzo tamni, pokrijte alufolijom. Oguljene jabuke narežite na kockice pa pirjajte uz meso posljednjih pola sata.
6 osoba:
1 janjeći but težak 2-3 kg
8 režnjeva češnjaka
nekoliko grančica metvice (mente)
ulje
3 jabuke
sol
papar
Priprema: 2 sata i 30 minuta
Savitak s lješnjacima
1 Oštrim nožem uzdužno razrežite meso pa rasklopite da dobijete veliki odrezak. Posolite, popaprite i dobro istucite. Zgnječite 6 zrna kleke pa polovicom pospite meso. Mikserom pomiješajte oguljenu kobasicu, samljeveno meso, sir, jaje i 3 lista kadulje. Začinite. Nanesite na meso, savijte i omotajte uzicom. Ispržite sa svih strana na smjesi 3 dag maslaca i 3 žlice ulja.
2 Zalijte čašom vina, pa kad se ispari dodajte veći dio narezanog luka s preostalom klekom i kaduljom. Posolite i popaprite. Nalijte još čašu vina, poklopite; neka se pirja otprilike 1 sat na niskoj temperaturi. Na maslacu popržite lješnjake, pomiješajte s lukom i dodacima pa stavite na meso.
6 osoba:
80 dag svinjetine od buta
20 dag samlje-vene piletine
20 dag kobasice pečenice
4 dag naribanoga tvrdog sira
1 jaje
40 dag ljubičastog luka
5 dag prženih lješnjaka
10 zrna kleke
6 listića kadulje
crno vino
maslac
ulje
sol
papar
Priprema: 1 sat i 50 min
Carpaccio
1 Meso stavite na 1 sat u zamrzivač pa ćete ga lakše narezati na poput papira tanke odreske. Nakapajte ih limunovim sokom, ostavite da odleže 1/2 sata i omekšaju.
Očistite i operite šampinjone pa navlažite limunovim sokom.
2 Nasjeckani češnjak umiješajte u preostali limunov sok. Dodajte maslinovo ulje, posolite i popaprite. Meso i šampinjone poslažite na ta-njure, nakapajte umakom od češnjaka, obilato popaprite. Pospite listićima parmezana.
6 osoba:
35 dag junećeg bifteka
12 dag sasvim svježih šampinjona
12 dag vrlo tanko narezanog parmezana
2 limuna
1 režanj češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
sol
svježe samljeveni bijeli i crni papar
Priprema: 1 sat i 40 min