Curry umak
Curry – ljuto dijete Azije
ZALJUBLJENICI U DALEKE krajeve i egzotične okuse zasigurno su već imali prilike dobro se upoznati sa začinom čije ime dolazi od tamilske riječi kari, koja označava umak, ali i razne vrste jela s mješavinom začina – curry.
Baš kao i za čaj, za curry se može reći da je pravo dijete Azije, jer se koristi u svim azijskim kuhinjama, od indijske, tajlandske i malezijske, do one u Sri Lanki, ali i u Africi te na Karibima i Filipinima.
Curry (mješavina kurkume, korijandra, mljevene gorušice, crnog papra, češnjaka, ljute paprike i đumbira) je iznimno popularan i u Velikoj Britaniji, gdje se tako naziva svojevrstan gusti gulaš više vrsta mesa ili ribe, koji se obično poslužuje uz rižu ili povrće.
Za iznimnu popularnost ovog jela među Britancima, najzaslužniji su pakistanski doseljenici, koji su u Engleskoj kao kuhari ili vlasnici indijskih restorana miješanjem azijskih začina i europskih gulaša stvorili posebna jela: korma označava blagi curry, rogan josh onaj umjereni, relativno žestok curry zove se madras, vindaloo je vrlo žestok, a phaal mogu podnijeti samo najhrabriji. Britanci najradije jedu curry od piletine, teletine ili janjetine, a vrsta mesa nije unaprijed određena, već ovisi o osobnom ukusu. U Aziji se, s druge strane, u curry umak dodaju sastojci poput kokosovog brašna ili mlijeka, orašastih plodova kao što je kikiriki, ili čak komadića suhog voća.
Ono što se kod nas naziva curryjem zapravo je masala, praškasta mješavina začina čiji okus simbolizira indijsku kuhinju. Šest do petnaest začina miješa se u omjeru koji varira od regije do regije, a u stalan postav ubrajaju se korijandar, kumin, kardamon, čili i kurkuma, koja curryju daje specifičnu žutu boju, sličnu senfu, te prodoran miris. U Indiji se, inače, za kuhanje koriste pravi listići drveta curryja, koji se preprže i cijeli dodaju u jelo.
Kurkuma je jedan od najzanimljivijih sastojaka curryja: otkriveno je, naime, da je riječ o snažnom antioksidansu koji potiče probavu te snizuje razinu kolesterola i šećera u krvi. Osim što potiču stvaranje endorfina, žestoki curry specijaliteti ubrzavaju cirkulaciju i zagrijavaju cijeli organizam, a bogatstvo okusa koje ugodno pecka nepce zasigurno će vas bar u mislima odvesti na put u daleke krajeve.