Carstvo gljiva
Carstvo gljiva
Gljive su posebna grupa biljaka koje uspijevaju u gotovo svim klimatskim područjima. Računa se da postoji oko 50.000 različitih vrsta gljiva, a od toga samo oko 200 njih smatra se jestivim gljivama.
>>Neke vrste jestivih gljiva dostupne na hrvatskom području
Sasvim je sigurno da je čovjek od pradavnih vremena skupljao gljive za hranu. U kineskoj civilizaciji i kulturi gljive, po nekim procjenama, imaju važnu ulogu možda već 7000 godina. Starim Rimljanima bila su poznata razna jela od gljiva, a prije 2000 godina vrganji, blagva ili gomoljače smatrale su se poslasticama. Gljive imaju vrlo dobar okus i potiču apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost.
>>Recepti za jela s gljivama
Možda najvažniji sastojak gljiva jesu tvari s dušikom kojih ima u prosjeku oko 5,5%, a od toga na proteine otpada 64,8%. U najbogatije vrste na proteinima od jestivih gljiva spadaju šampinjoni i vrganji.
Od ugljikohidrata u gljivama nalazimo glikogen, zatim inulin i pektinske tvari, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti škrob pa su stoga vrlo pogodne za osobe oboljele od dijabetesa. Od kiselina u gljivama najvažnije su oksalna i fosforna kiselina, a od mineralnih tvari na prvom je mjestu kalij.
Osim hranjivih tvari gljive imaju poseban miris i okus, kao i veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih tvari (kalij, željezo, cink, kalcij). Nedavne studije ukazuju da neke vrste gljiva djeluju poput probiotika, što znači da pomažu organizmu u obrani od štetnih tvari i organizama, odnosno jačaju imunološki sustav čovjeka.
Pročitajte još…
>>Sarma recept
Nakosamo luk i stavimo ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckamo češnjak. Začinimo meso solju i paprom i dodamo opranu rižu…
>>Tikvice recepti
Prijatan okus, mekana kora i kremasto, sočno bijelo „meso“, tikvice čine idealnom ljetnom namirnicom. Iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, najukusnije su u sezoni, a sezoma im se proteže od svibnja do srpnja.
>>Kiseljenje povrća
Za kiseljenje povrća upotrebljavamo obično slanu vodu ili razrijeđeni ocat. U slanoj vodi kiselimo kupus, krastavce i papriku …
Carstvo gljiva