Božićni kolač
Božićni kolač
500 g brašna
1/8 l mlijekavrećica suhog kvasajedna vanilija75 g šećerapola žlice soli200-250 g maslaca150 g suhog grožđačašica ruma100 g kandiranog voća75 g sjeckanih badema100 g pahuljica od žitarica sa voćemNadjev:100 g marcipana25 g mljevenih pistacija2 žlice likeraZa ukrašavanje:šećer u prahuPriprema:Staviti brašno u posudu i napraviti udubljenje u sredini. U udubljenje dodati toplo mlijeko i suhi kvas pa sve dobro promiješati i ostaviti da stoji na toplom mjestu sve dok se ne pojave mjehurići.Vaniliju rasjeći po dužini i izvaditi središnji dio. Po tijestu posuti šecer, sol, središnji dio vanilije i komadiće maslaca. Sve mijesiti rukama dok se ne dobije glatka masa. Formirati loptu od tijesta i ostaviti je da stoji prekrivena vlažnom krpom najmanje jedan sat na toplom mestu.U međuvremenu umočiti suho grožđe u rum, a kandirano voće isjeći. Tijesto sa kvasom razviti na dasci posutoj brašnom na 2 cm debljine. Posuti ga suhim grožđem, sjeckanim voćem i pahuljicama od žitarica sa voćem.Za nadjev pomiješati marcipan sa mljevenim pistacijama i likerom. Oblikovati u roladu i stavitri na sredinu tijesta. Sve zajedno oblikovati u roladu i krajeve dobro pričvrstiti. Peći u zagrijanoj pećnici. Kolač na kraju posuti šećerom u prahu.