Artičoki priprema
Artičoki a la prstaci
4 veća artičoka 4 režnja češnjaka 4 žlice maslinovog ulja 2 dcl bijelog suhog vina2 dcl povrtnog ili ribljeg temeljca 1 žličica suhih mediteranskih/dalmatinskih trava 1 žličica krušnih mrvica 1 žličica svježeg nasjeckanog peršina sol i papar
Otkinite drvenaste vrhove artičoka, namočite ih bar pola sata u vodi, a zatim kuhajte u vreloj vodi petnaestak minuta. Ocijedite ih i osušite te stavite sa strane. U teći zažutite na malo ulja usitnjen češnjak, peršin, napola rezane artičoke pa ih popecite s obje strane.
Podlijte s malo temeljca ili mlake vode, dodajte trave i vino, sol, papar i mrvice, pa sve zajedno pirjajte desetak minuta. Služite toplo, a artičoke prelijte dobivenim umakom i – po volji – s još malo maslinovog ulja.