Koncentracija učenje
Poznato je da masnoće imaju važnu ulogu u razvoju živčanih stanica i mozga. Nova istraživanja sada pokazuju da masnoće pomažu da se informacije pohranjene u kratkoročnu memoriju pretvore u dugoročno pamćenje.
Voditeljica istraživanja Daniele Piomelli i njezin tim sa Sveučilišta u Kaliforniji uvježbavali su štakore da izvršavaju dva zadatka: izbjegavaju područje u kojem su primali šokove i pronađu platformu u rezervoaru vode. Odmah nakon treninga nekima od njih ubrizgali su oleoylethanolamid (OEA) – kemikaliju koja se stvara u kratkom crijevu kralježnjaka i izaziva osjećaj zadovoljstva i sitosti nakon masnog obroka.
Štakori su ponovno testirani nakon dva dana. Oni koji su primili doze OEA bili su uspješniji u rješavanju zadataka.
Drugi eksperimenti sa štakorima pokazali su da OEA aktivira ista područja mozga koja posreduju u stvaranju emocionalnog pamćenja kod ljudi.
Znanstvenici smatraju da su ovi rezultati logični u svjetlu povijesti evolucije. „Kada gladne životinje pronađu masnu hranu važno im je zapamtiti gdje su je i kako otkrili. Budući da ljudi također stvaraju OEA, ona vrlo vjerojatno i kod njih jača pamćenje“, objasnila je Piomelli.
Stručnjaci upozoravaju da se OEA stvara samo nakon obroka koji sadrži zdrave, nezasićene masnoće te da mastan hamburger ili ćevapčići neće imati pozitivan učinak. Umjesto toga preporučuju maslinovo ulje.
Koncentracija učenje