Ljetne kuhinje
LJETO JE IDEALNO vrijeme za duga uživanja u prirodi.
Zatvoreni prostori, a posebno kuhinje gdje su zbog kuhanja obično i veće temperature, postaju odjedanput prostori u kojima nećemo baš rado boraviti. Idealno su rješenje kuhinje na otvorenome koje ne samo da pružaju mogućnost uživanja u prirodnom okolišu nego i uklanjaju problem širenja neugodnih mirisa po domu. Kao dodatnu prednost kuhinja na otvorenome dodat ćemo i to da one uglavnom dižu cijenu nekretnina.
Kuhinja na otvorenome može se organizirati u gotovo svakom dovoljno velikom vrtu ili na većim terasama. Broj kuhinjskih elemenata i veličina stola (kao i broj stolica) ovisit će o njezinoj namjeni. Dobro promislite želite li je koristiti samo kao mjesto pripreme obroka za najužu obitelj ili pak kao mjesto koje će za lijepa vremena zamijeniti vaš dnevni boravak i u koji ćete pozivati veći broj gostiju.Imajući u vidu oblik terase ili specifičnosti mjesta u vrtu gdje je želite smjestiti (raspored drveća i ukrasnih grmova, kosine terena i sl.), izaberite osnovni oblik kuhinje na otvorenome temeljen na rasporedu kuhinjskih elemenata sa svim potrebnim aparatima – kuhinja u nizu, kutna kuhinja (elementi smješteni u koso u samo jednom kutu, u odnosu na stol za blagovanje), kuhinja organizirana u obliku slova U ili L, u obliku kuhinjskog otoka… Ako kuhinju na otvorenome želite napraviti u vrtu, zbog lakšeg iznošenja svih potrebnih stvari iz prave kuhinje predlažemo da je smjestite što je moguće bliže samoj kući.Zatim odlučite želite li i koji dio otvorene kuhinje natkriti i na koji način (većim platnenim tendama, gotovim nadstrešnicama od aluminija i stakla, prirodnim sjenilima poput nekih penjačica koje se savijaju oko drvenih ili metalnih konstrukcija…). U svakom slučaju, način na koji ćete natkriti dio ili cijeli prostor kuhinje na otvorenome uvelike će utjecati na konačni opći dojam, stoga ih je važno stilski i koloritom ujednačiti s ostatkom kuhinje.
Materijal kojim je kuhinja natkrivena određuje stil uređenja
Pri odabiru namještaja (stol i stolice, dodatne komode za odlaganje stvari, dio konstrukcija kuhinjskih elemenata…) i podnih obloga (uz, naravno, stil i boje) najvažnije je obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađeni. Kako je kuhinja na otvorenom izložena različitim vremenskim uvjetima (sunce, voda, visoke ili niske temperature i sl.), najbolji su materijali kamen, tikovina ili druge egzote koje dobro podnose vanjske uvjete, nehrđajući čelik, keramičke pločice i beton. Kako je roštilj obično dio svake kuhinje na otvorenome, predlažemo da oko njega budu teže zapaljivi materijali.Idealni su sudoperi od nehrđajućeg čelika ili porculana, a za produljenje životnog vijeka hladnjaka predlažemo da ga smjestite u zaseban element. Za gornje plohe kuhinje preporučujemo keramičke pločice (za eksterijere), granit, autohtoni kamen (na našoj obali postoji duga tradicija izrade namještaja poput stolova ili sudopera – pila od kamena) i beton (posebno lijep bit će s dodatkom pigmenta/boje ili u kombinaciji s kamenom).
Jednostavni uzidani elementi u prirodnim bojama
Jaču rasvjetu postavite samo iznad radne površine, a za dio u kojem se blaguje izaberite ambijentalnu. Umjesto električne rasvjete možete postaviti plinsku. Praktičnim će se pokazati i stajaća lampa koja ima ugrađen grijač koji će se pokazati vrlo korisnim tijekom hladnijih dana u godini.
Ljetne kuhinje
GORILOPEDIJA MOJ DOM