Interijer kuhinje
KADA KUPUJEMO namještaj, svi u trgovinu ulazimo s jasnom idejom što nam treba, koje su dimenzije poželjne i kako bi to trebalo izgledati. I naravno, koliko ono što kupujemo smije stajati.
No, znamo li uistinu kupovati namještaj? Znamo li razlučiti što je kvalitetno? Što treba gledati kad kupujemo kuhinju, u pravilu najskuplji dio namještaja u kući, za koju je osobito važno da bude kvalitetno napravljena kako se za godinu – dvije vrata ne bi rasklimala, fronte napuhnule od vlage, a ladice zapinjale?
Uistinu kvalitetne kuhinje razlikuju se od onih koje samo lijepo izgledaju prema izvedbi, materijalima od kojih su napravljene i načinu na koji su napravljene. Osnovno je pravilo da kvalitetna kuhinja dolazi s već sastavljenim elementima koji su spojeni još u tvornici, a u prostoru se ti elementi samo postavljaju.
Za gornje elemente bitno je da su police dobro pričvršćene kako se ne bi naginjale ako nešto teško postavite na vanjski rub ili se primite za policu da biste nešto dohvatili. Moraju imati tzv. sigurnosne nosače koji ih čvrsto drže. Rubovi gornjih elemenata moraju biti vodootporni da se ne bi "rascvali" od pare koja se širi kuhinjom.
Okovi, kolokvijalno "panti", na vratima moraju biti od onih koji se daju naštimavati u svim smjerovima jer se vratašca s vremenom mogu objesiti ili rasklimati. Samo kvalitetni okovi će ih godinama držati savršeno na mjestu.
Kod elemenata čija se vrata podižu bitno je da se lako otvaraju i nježno zatvaraju. Sva vrata, naravno, moraju imati "stopere" da ne lupaju pri zatvaranju i da se tako ne uništavaju.
Imaju li gornji elementi ocjeđivač za suđe, on mora biti od inoxa, a ne od plastike, i donji dio mora se vaditi kako bi ga se moglo dobro oprati.
Posebno je važno da radna ploča bude kvalitetna jer ona trpi svakodnevna rezanja, lupanja i vodu. Na donjem rubu mora imati mali žlijeb kako se voda, kad se prolije, ne bi slijevala u donje elemente, nego po vratima.
Bitno je da je radna ploča vodootporna jer će inače brzo propasti. Premda su radne ploče od inoxa u modi, nisu najbolji izbor za one koji mnogo kuhaju jer ih je teško održavati, a brzo se na njima vidi svaki urez. U donjim elementima ladice i svi ostali nosači moraju biti od inoxa ili aluminija obučenog plastikom, a ne samo od plastike jer ona lako puca.
Donja ploča ispod sudopera i u ormaru za hladnjak mora biti obučena aluminijem ili nekim sličnim vodonepropusnim materijalom kako bi zadržala prolivenu vodu. Donji rub ormara u koji se ugrađuje hladnjak mora imati odzračnike zbog cirkulacije zraka.
Ako ih nema, hladnjak se pregrijava, kraće traje i slabije radi. Ladice u kvalitetnim kuhinjama mogu se izvući do kraja kako bi se lakše dohvatili svi predmeti, ali pritom, naravno, te ladice ne ispadaju.
Interijer kuhinje