Do ljeta su ostala još otprilike dva mjeseca, što je više nego dovoljno vremena da ostvarite liniju kakvu priželjkujete. Počnite već danas raditi na planu mršavljenja i rezultati sigurno neće izostati, piše Žena.hr.Želite li smršaviti, nemojte se izgladnjivati. Zapravo, to je najgore što možete učiniti, želite li se trajno riješiti suvišnih kilograma. Umjesto toga, odlučite se za dugoročniji pristup – tijekom dužeg perioda jedite malo manje kalorija nego što ih sagorijevate tijekom dana. Na ovaj način nećete smršavjeti 5 kilograma za tjedan ili dva, no mršavjet ćete konstantno otprilike pola kilograma do kilogram na tjedan, tako da ćete za dva – tri mjeseca vidjeti razliku, a izgubljeni kilogrami se neće vratiti. Naravno za najbolje rezultate potrebno je pojačati tjelesnu aktivnost. Ovako ćete zadržati mišićnu masu, a metabolizam će i dalje raditi istom brzinom, što je vrlo bitno za vaš uspjeh. Slatki sokovi, kolači, namirnice od bijelog brašna, i drugi izvori praznih kalorija prvo su čega se trebate riješiti. Izbjegavajte alkohol, jer osim što sadrži mnogo kalorija (ima gotovo isto toliko kalorija kao masnoće), može utjecati na učinkovitost sagorijevanja kalorija. Proteini su odlični za mršavljenje jer imaju relativno malo kalorija u odnosu na količinu hrane koja vam je na tanjuru, a neće ni toliko utjecati na razine šećera u krvi i inzulin poput ugljikohidrata. Uz to proteini pomažu pri održavanju mišićne mase. Primjeri hrane bogate proteinima su pileća prsa bez kožice, puretina, nemasna govedina i tunjevina. Kod pripreme obroka vodite računa da kombinirate sve tri vrste makronutrijenata (ugljikohidrate, proteine i masnoće). Preporučeni omjeri kalorija u svakom obroku su 55% iz ugljikohidrata, 30% iz proteina i 15% iz masnoća za održavanje težine, 40% : 30% : 30% u zonskoj prehrani. Prema piramidi "zdrave hrane" koja zagovara žitarice taj je omjer 60% : 15% : 25%, što može rezultirati visokim inzulinom i debljanjem.Ne zaboravite piti mnogo vode. Ona je osobito učinkovita u kombinaciji s hranom bogatom vlaknima, jer se vlakna vežu na vodu i stvaraju osjećaj sitosti.