Dijete po krvnim grupama
Dijete po krvnim grupama
U prehrani po krvnim grupama, namirnice su podijeljene u šesnaest različitih kategorija: meso i perad, plodovi mora, mlijeko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, grah i mahunarke, žitarice, kruh i pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i miješani napici.
>>Idealna težina
Za svaku krvnu grupu, namirnice se svrstavaju kao „preporučljive“, „neutralne“ ili „one koje treba izbjegavati“. Nakon toga formiraju se liste namirnica koje pomažu skidanju suvišnih kilograma ili su preporučljive kod različitih bolesti.
Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i povrća. Namirnice na koje treba obratiti pažnju uključuju govedinu, janjetinu, puretinu, piletinu i ribu. Također su dozvoljene sve vrste voća, grahorice i kupusnjače. Ove osobe moraju strogo izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, kruh i tjesteninu od pšenice, kupus, prokulice i kukuruz.
>>Tablete za mršavljenje
Osobe sa krvnom grupom A trebale bi konzumirati veće količine namirnica biljnog podrijetla: povrća, leće, soje, graha, žitarica. Bobičasto voće i šljive također su preporučljive, a dozvoljena je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda. Iz prehrane bi trebali eliminirati sve mesne proizvode, punomasne mliječne proizvode, paprike, rajčice, tropsko voće i citruse.
>>Dijete za mršavljenje
Osobama sa krvnom grupom B dozvoljena je najveća prehrambena raznolikost. Slobodni su konzumirati ribu, perad, janjetinu, govedinu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća, a u potpunosti bi trebali izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu. Trebali bi ograničiti unos govedine, pšenice, raži, rajčica i kukuruza.
>>Pravila zdrave prehrane
Osobe sa krvnom grupom AB mogu jesti janjetinu, puretinu, mliječne proizvode, jaja, rižu, tofu, šljive, trešnje, a trebali bi izbjegavati dimljeno meso i ograničiti unos govedine, pšenice, kukuruza, tropskog voća, naranči i banana.
Općenito gledano, hrana koja se definira kao preporučljiva za sve četiri krvne grupe, svježa je i neprerađena hrana, a prehrana je poprilično raznolika.
Međutim, prehrana koja isključuje čitave kategorije hrane nosi sa sobom i nedostatke i rizike (primjerice, osobe krvne grupe 0 izložene su uslijed povećanog unosa mesa riziku od kardiovaskularnih oboljenja zbog većih količina kolesterola i zasićenih masnoća u hrani).
Svakako se takav režim ishrane ne može preporučiti djeci, adolescentima, trudnicama, dojiljama i starijim osobama. Također, vrlo je teško isplanirati jelovnik za obitelj čiji članovi imaju različite krvne grupe – što i nije tako mala vjerojatnost.
Pročitajte još…
>>Dijete i mršavljenje – kako smršaviti?
>>Do ljeta budite Tip-Top
>>Debljina i karijera ne idu zajedno?
Dijete po krvnim grupama