Anđeoski kolač
• 160 g šećera u prahu
• 120 g namjenskog pšeničnog brašna
• 25 g škrobnog brašna
• 12 bjelanjaka
• 1 žličica limunske kiseline
Priprema:
U zdjelu prosijemo namjensko brašno, škrobno brašno, polovicu šećera u prahu i sve zajedno izmiješamo pjenjačom. U zdjelu s bjelanjcima dodamo limunsku kiselinu, te ručnim mikserom prvo na manjoj, a zatim na većoj brzini, istučemo polučvrsti snijeg. Kada se snjeg dobro zapjenio u njega dodamo preostali šećer u prahu i sve zajedno izradimo u finu gustu pjenu. Zatim na tučene bjelanjke, postupno kroz sito prosijavamo pripremljenu smjesu od brašna i šećera u prahu, te nježno miješamo sastojke na način da tučene bjelanjke lopaticom odozdo prema gore nježno prebacujemo preko smjese od brašna.
Ovu radnju ponavljamo više puta, sve dok ne potrošimo sastojke i ne dobijemo nježnu prozračnu pjenu. Dobivenu smjesu oprezno premjestimo u posudu za anđeoski kolač (to je okrugli povišeni kalup za kolače s otvorom u sredini), sve zajedno samo malo protresemo pokretima lijevo-desno, a nikako smjesu ne poravnavamo lopaticom. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 175°C, 30-ak minuta. Gotov kolač izvadimo iz pećnice, te ga zajedno s kalupom okrenemo naopako i ostavimo da se potpuno ohladi (to radimo da se kolač za vrijeme hlađenja ne slegne). Ohlađeni kolač oprezno odvojimo od stjenke i dna kalupa, te ga premjestimo na prikladan tanjur za torte. Ovaj nježan pjenasti kolač možemo preliti slatkim preljevima ili ga jednostavno poslužimo s raznim đemovima.
Božićni puding
• 160 g glatkog brašna
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g smeđeg šećera
• ½ žličice cimeta u prahu
• 50 g prženih i mrvljenih badema
• 200 g kandiranog voća
• 500 g grožđica
• 4 jaja
• 10 ml ruma
• 2 jabuke
• 250 g margarina
• šećer u prahu
Priprema:
U zdjelu s umućenim jajima dodamo smeđi šećer, cimet u prahu, kandirano voće, grožđice, brašno i dobro izmiješamo. Zatim dodamo naribane jabuke, pržene i usitnjene bademe, krušne mrvice, rum, omekšali margarin i dobro izmiješamo sastojke.
Dobivenu smjesu premjestimo u kalup premazan margarinom, dobro je utisnemo da izađe zrak, poravnamo, premijestimo u vatrostalnu zdjelu u koju ulijemo vode do nešto više od polovice visine kalupa, kalup prekrijemo tanjurom, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C, po prilici 3 sata. Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, izvadimo na tanjur, izdašno posipamo šećerom u prahu i poslužimo. Izvor: crochef.com