Božićni vijenac
PRIPREMITE: 50 dag brašna, 4 dag šećera, 1/2 žličice soli, 1 jaje, 2 dag kvasca, 2 dl mlijeka, 4 dag maslaca
ZA SVIJETLI NADJEV: 10 dag suhih marelica, 20 dag marcipana, 1 bjelanjak
ZA NADJEV OD MAKA: 25 dag samljevenog maka,1 dl mlijeka, 1 žlicu meda
DODACI: 1 žutanjak, 3 žlice vrhnja, 3 žlice marmelade od marelica, 2,5 dag nasjeckanih pistacija
Prema općim uputama zamijesite tijesto. Za NADJEV OD MAKA kipućim mlijekom prelijte mak i primiješajte med. Za SVIJETLI NADJEV izmijesite marcipan s bjelanjkom, dodajte nasjeckane marelice i oblikujte u kobasicu dugu 80 cm. Premijesite tijesto, razvaljajte i razrežite na 2 četverokuta 80×8 cm. Na jedan nanesite nadjev od maka, a na drugi od marcipana. Svaki uzdužno preklopite te oblikujte u kobasice, koje zavijte jednu oko druge. Spojite u vijenac, premažite smjesom žutanjka i vrhnja. Pecite pola sata u pećnici na 175 °C. Neprekidno miješajući zagrijte marmeladu i namažite na vijenac te ga ukrasite pistacijama.
JOŠ NADJEVA: Od oraha: Zagrijavajte 25 dag mljevenih oraha sa 8 dag meda i 13 dag šećera. Od lješnjaka: Prokuhajte 1 dl mlijeka sa 12 dag šećera i kad se otopi, primiješajte 30 dag mljevenih lješnjaka. U ohlađeno dodajte 2 tučena bjelanjka. Od rogača: Kuhajte 7 minuta 50 dag mljevenih rogača sa 5 dl mlijeka i 50 dag mljevenih smokava, 10 dag šećera, klinčiće i cimet. U ohlađeno dodajte 50 dag meda.