Božićni jelovnik
Božićni jelovnik
Običaj je da se na Badnjak posti te da se noć provede u bdijenju do ponoći kada se odlazi na svečanu misu, a na sam Božić, 25. prosinca priprema se obilna i svečana večera. Na Badnji je dan do zvuka večernjih zvona trebalo završiti sve poslove u kući te pripremiti kolače i jelo. Dok se za Badnjak postilo, na Božić se i u najsiromašnijem domu našao barem komadić mesa, a bilo je i finoga peciva.
Ovisno o kraju na blagdanskom stolu naći će se odojak ili purica s mlincima ili bakalar. Zatim, na mnogim stolovima neizostavna je grah salata, francuska salata, a i salata od hobotnice. Uz neizostavne kolače raznih vrsta.
Božićni jelovnik
<<Sarma
Dvije glavice kiselog zelja , ¼ kg svinjetine, 4-5 žlica riže, soli, papar, malo bijelog i crvenog luka, dvije žlice masti, 1-2 jaja, brašno za zapržak.
<<Novogodišnji menu
Doček Novog ljeta dobar je povod da malo popustimo kočnice za stolom – ako ni zbog čega drugog onda zbog narodnog vjerovanja kako raskošni okusi na tanjuru znače i svekoliko obilje u novoj godini…
<<Novogodišnji jelovnik
Blagdanski stol osobito je bogat u vrijeme novogodišnjih i božićnih blagdana. Svaki kraj, mjesto, obitelj već tradicionalno ima meni koji se priprema u blagdanske dane….