Začinsko bilje u tegli
Začinsko bilje u tegli
Začinsko bilje možete uzgojiti bez obzira živite li u stanu ili kući. Bilje možete uzgajati u zatvorenom prostoru ili možete napraviti mali začinski vrt u dvorištu.
Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrana gnojivima. Posaditi ga možete u tegle, najbolje od terakote.
U teglicu prvo stavite sitne kamenčiće, zatim zemlju, sjemenke i opet tanki sloj zemlje, te dobro zalijte vodom. Kod uzgoja trebate pripaziti na vlažnost zemlje.
Bilje vam neće rasti u previše vlažnoj zemlji, pa se trebate pobrinuti da se voda ne zadržava u tegli. Zalijevajte bilje svakih nekoliko dana, tako da zemlja ne presuši. Priprijeti li mraz unesite bilje u kuću ili ga zaštite pokrovom.
Svakih nekoliko tjedana možete zagnojiti zemlju, no pritom izbjegavajte umjetno, kemijsko gnojivo. Koristite samo prirodna gnojiva poput otopine češnjaka, sitno nasjeckane kore banane ili ljuske jajeta.
Možete uzgojiti biljku iz sjemena ili kupiti već posađene biljke.
Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Prije nego kupite začinsko bilje razmislite što želite uzgajati. Ovo ćete najlakše odrediti prema jelima koja najčešće pripremate i okusima koje volite. Otvorite kuharicu i pogledajte koja jela vam se najviše sviđaju, te sastojke, uključujući začine, koji su u receptu.
Bosiljak
Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo.
Vlasac
Vlasac je višegodišnja biljka koja ima nježnu lukovicu iz koje izbijaju gusti, veoma ukusni cjevasti listovi plavozelenkaste boje, visoki 15-30 cm.
Lovor
– nisko mediteransko drvo ili grm s kožastim zimzelenim listovima. Kod nas raste u primorju, tvoreći ponegdje i prave lovorove šume.
Peršin
– dvogodišnja je povrtna biljka. U prvoj godini vegetativnog rasta razvija korijen kremastobijele boje koničnog oblika.
Ružmarin
– razgranata grmovita biljka zimzelenih listova. Listovi su nasuprotni, sjedeći, kožasti, čvrsti i uski, dužine 2-3 cm.
Origano
– raširena samonikla mediteranska biljka. Rasprostranjena je duž cijele južne Europe.
Majčina dušica
– trajna 20-30 cm visoka grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivozelene listiće s kratkim peteljkama.
Začinsko bilje u tegli