Začinska paprika
Začinska paprika
Pradomovina paprike su Meksiko i Gvatemala. Sjemenke jedne vrste paprike su čak pronađene u grobovima starih Peruanaca. Za prijenos paprike iz Amerike u Evropu zaslužan je Kristofor Kolumbo.
Naime, 1494. godine dr. Chanca, ljekar iz Sevilje, koji je pratio Kolumba na njegovom dugom putovanju do Amerike, prvi je opisao plodove paprike.
Međutim, trebalo je proći čak čitavo jedno stoljeće da paprika pređe put od ukrasne biljke do korisnog povrća i pojavi se na stolovima Evropljana kao dio ukusne i korisne hrane. Nakon ukrašavanja vrtova ili kao dekoracija stolova, paprika je konačno postala ono što i zaslužuje – visokovrijedna namirnica.
Na našim prostorima paprika je bila poznata već u XVI. stoljeću, a najvjerovatnije je stigla preko Italije kojoj su papriku darovali Španci. Zanimljivo je istaknuti kako se dugo držalo da je ljuta paprika (kao začin) stigla iz daleke Indije, poput bibera. Zbog toga su je i zvali španjolski biber i turski biber.
Današnje ime paprika je dobila u Mađarskoj (u XVIII stoljeću), gdje se plantažno uzgajala. Mađari su ubrzo postali poznati kao veliki uzgajivači crvene (slatke i ljute) paprike koju su sušili i mljeli.
Mađarska kuhinja je i poznata po brojnim jelima s obilnim dodatkom crvene – i slatke i ljute paprike, naročito ljute. Mljevena paprika (slatka i ljuta) danas je nezamjenjiv začin u kulinarstvu mnogih zemalja širom svijeta. Bez ljute paprike neka se jela (kao npr. fiš paprikaš ili ljute slavonske kobasice) ne mogu ni zamisliti.
Začinska paprika