Višnja maraska
VIŠNJE DOLAZE nakon trešanja, obično krajem srpnja i mogu se doista mnogočime pohvaliti.
Višnja maraska, autohtona hrvatska sorta, jedna je od najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju kako je maraska u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja (prvenstveno suhe tvari, ali i nekih aromata u tragovima) superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu.
Čuveni liker Maraschino svoju slavu duguje prvenstveno kompleksnosti okusa višnje maraske, iako se svugdje u svijetu nudi niz kopija koje našem originalu, bez osnovne sirovine koja je tom imenu dala slavu, rade vrlo lošu reklamu.
Takozvane maraschino cherries koje se prodaju u svijetu nemaju ništa zajedničko s našom maraskom. To su obično svijetle trešnje koje su izbijeljene, zatim obojene, ušećerene i aromatizirane gorkim bademom pa na kraju nemaju nikakve veze s bilo kojom sortom.