Ružmarin uzgoj
Ružmarin uzgoj
Ružmarin je grmolika biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svjetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a u rujnu drugi put. Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve (kalcij) i ne zahtijeva puno vlage.
Ipak ne voli mraz pa ga treba odgovarajuće zaštititi. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu, stoga je gotovo idealna biljka za ekološki uzgoj.
Koristi se cvijet (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba rusmarini), listovi (Folia rosmarini), a destilacijom listova i ružmarinovo ulje (Oleum rosmarini). Kao sastavni dodatak mediteranski pripremljenim jelima često se koristi u istarskoj kuhinji.
Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Usput otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i jedu.
Flavoni i karnezolna kiselina te antioksidansi koje ružmarin sadrži prirodni su konzervansi pa se primjenjuju i u pripremi slane zimnice. Vitamin C, vitamin A, piridoksi, pantotenska kiselina, folna kiselina i drugi ljekoviti sastojci svrstavaju ružmarin na sam vrh liste bilja koje može pomoći u prevenciji i liječenju raka, naročito raka kože.
Ružmarinovo vino se priprema od dvije žlice ružmarinovog lišća i cvijeta koji se moče šest dana u jednoj litri domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači). Procijedi se i pije jednu čašicu natašte. Umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju.
Lončanica ružmarina na radnom stolu može dobro djelovati na poboljšanje koncentracije. Naime ružmarin prema brojnim istraživanjima jača mentalnu budnost, olakšava disanje i osnažuje pamćenje.
Kupka od ove mirisne mediteranske biljke odlikuje se i antimikrobnim svojstvima. Par kapi eteričnog ulja ružmarina pomiješanih sa krupnom morskom soli odličan su dodatak za kupanje. Takve kupke stimuliraju limfni sustav, jačaju izlučivanje tekućine iz organizma, jačaju izmjenu tvari u tkivima te tako ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima.
Čaj od ružmarina vrlo je cijenjen među potrošačima ekoloških proizvoda. Čašicu jogurta napuniti svježim grančicama ružmarina i ubaciti u tri litre proključale vode. Pustiti tri do deset minuta da kuha. U međuvremenu usitniti dvije jabuke i uz prstohvat soli prepeći ih uz dodatak meda. Pomiješati s čajem, procijedite, dodati malo limuna i ohladite.
Listići ružmarina protrljani među dlanovima daju sok kojim se ugodno osvježava i namiriše tijelo. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.
Ružmarin uzgoj