Dojenje je još uvijek najbolji način hranjenja dojenčeta. Majčino mlijeko jedini je prirodni izvor svih hranjivih sastojaka koji je posebno prilagođen prehrambenim potrebama djeteta i funkcionalnoj sposobnosti njegovog probavnog sustava i bubrega. Ono sadrži neke enzime koji pospješuju probavu i tvari slične hormonima koje potiču sazrijevanje probavnog sustava djeteta. Osim toga mlijeko je veoma važno za imunološki sustav djeteta, piše Net.hr. Putem majčinog mlijeka dijete dobiva zaštitne tvari koje će spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti i alergija, a u slučaju da se bolest pojavi dijete će je lakše i uspješnije savladati.Postoji nekoliko dokazanih “trikova” koji će svakoj majci pomoći da dojenje pretvori u ugodno iskustvo. 1. Budite uz dijete danju i noću kako biste što prije naučili prepoznati sve potrebe svog djeteta i naviknuli se na njegov raspored.2. Uvjerenje da je dojenje prirodan, normalan i lagan majci će olakšati cijeli proces. 3. Dojenje unutar prvog sata nakon rođenja pokazat će djetetu kako je majka tu za njega od prvih trenutaka. 4. Često hranjenje kad god dijete pokaže da je gladno dobar je način da vaše dijete bude sretno i zadovoljno, te potiče produkciju mlijeka. 5. Naučite prepoznati raspoloženja svog djeteta6. Nemojte prerano počinjati sa zamjenskim mliječnim proizvodima ili drugom hranom 7. Smirena majka će lakše dojiti. 8. Usporavanje i prilagođavanje djetetovu ritmu će osigurati dostatnu količinu mlijeka za vaše dijete. 10. Pobrinite se da vam je dijete u pravilnom položaju kad dojite, cijela bradavica bi mu trebala biti u ustima, a dišni putevi trebaju biti čisti. 11. Majka koja doji mora vjerovati u vlastite sposobnost da prehranu svoju bebu12. Nemojte se zabrinuti ako je vaše mlijeko naizgled "vodenasto". Upravo se prema potrebama djeteta mijenja sastav i izgled majčinog mlijeka.Prihvaćanje svake pomoći koja se nudi je ključno za uspješno dojenje. Često će suprug ili ostatak obitelji rado uskočiti s ostalim svakodnevnim poslovima kako bi se maka koja doji mogla posvetiti potrebama djeteta.