ZAGREB – Proizvodi 19 otočnih proizvođača kojima je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo oznaku "Hrvatski otočni proizvod" predstavit će se od ponedjeljka do petka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kako bi se dodatno popularizirali kvalitetni otočni proizvodi, a potrošače potaknulo na njihovu kupnju i korištenje, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Otočni proizvodi bit će izloženi na posebno obilježenim štandovima, a zainteresirani ih mogu pogledati svakodnevno od 6. do 10. travnja u vremenu od 10 do 22 sata.
Na trgu će se predstaviti vina s Visa, Korčule, Pelješca, Hvara i Krka, maslinova ulja s Brača, Dugog otoka i Korčule, sirevi s Paga, Dugog otoka i Krka, brački fini sapuni i osvježivači za kožu lica i tijela, rapska torta, korčulanski tradicionalni kolači, viški hib, proizvodi od creske vune, viški džemovi i likeri, proizvodi od lavande s Raba.
Radi se ekološkim proizvodima koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama, a odlikuju se kvalitetom, tradicionalnošću i otočnom izvornošću, naglašavaju iz Ministarstva.
Projekt "Hrvatski otočni proizvod" Ministarstvo mora pokrenulo je početkom 2007., a danas tu oznaku nosi 79 proizvoda 31 otočnog proizvođača. Namijenjen je poticanju razvoja otočne proizvodnje i podizanju kvalitete otočnih proizvoda koji imaju značajke otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, te promociji hrvatskih otoka kao područja od posebnog interesa za RH.
Temeljni cilj je pozicioniranje kvalitetnih otočnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, naglašavaju iz Ministarstva i dodaju da EU pridaje veliki značaj proizvodnji tradicionalnih proizvoda vezano uz poticanje ruralnog razvoja, a na području hrvatskih otoka postoji veliki broj autohtonih, visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati značajan izvozni brand.