ČAKOVEC – Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda osnovana je prije godinu i pol s ciljem da što više međimurskih proizvođača i prerađivača hrane pribavi oznaku zemljopisnog podrijetla, izvornosti ili tradicijskog ugleda. Članovi Udruge danas su na konferenciji za novinare izvjestili kako su za projekte dobivanja oznaka zemljopisnog podrijetla za bučino ulje i meso z tiblice od Ministarstva poljoprivrede ukupno dobili 450 tisuća kuna. Usto, Međimurska županija najavila je da će financijski pratiti te projekte, kao i svaki novi projekt zaštite izvornih međimurskih prehrambenih proizvoda, te tradiciju i običaje koji se nadovezuju na određenu proizvodnju. Treba reći da je u izradi projekt tipizacije sira „turuša“, kao i međimurske marke vina „Pošipel“ za što je iz europskog fonda već dodijeljeno bespovratnih 12o tisuća eura. Na projektu stvaranja međimurske marke vina Udruga surađuje s međimurskim vinarima i sa Gospodarskom školom u Čakovcu. U svojem izlaganju zamjenik međimurskog župana Mladen Križaić istaknuo je važnost novih projekata jer će to – kaže – potaknuti proizvođače na udruživanje i zajednički nastup na tržištu. Ujedno će brendiranje autohtonih prehrambenih poroizvoda prodonijeti kulturnom i tradicijskom identitetu regije i što je također važno, poboljšati razvoj ruralnih sredina.