Oduvijek mi je nedostajao neki ugodan kutak u gradu gdje bih, kao u dnevnom boravku, zavaljena u naslonjač ili na kauču s jastucima, ispijala finu kavu i uživala u domaćim kolačima, sočnim i kremastim kakve pamtim iz djetinjstva – govori 33-godišnja politologinja Martina Bračić, koja je svoju mladenačku maštariju ostvarila – i to u punom smislu riječi – sa svojih deset prstiju.
Njezin hobi je u nepunih pet godina, otkako je počela peći kolače u unajmljenoj kuhinji u zagrebačkoj Šarengradskoj ulici, prerastao u lanac cafea Torte i to – po dva u Zagrebu i Sarajevu te jedan ljetos otvoren u Beogradu. Slastičarsku karijeru počela je s tortom od sira, a danas ih nudi petnaestak vrsta te čokoladne hrskave kolačiće i muffine: sve je ručno pripravljeno, bez umjetnih krema i aditiva.
Premda je Martina Bračić na rodiljnom dopustu, jer potkraj rujna očekuje rođenje druge kćeri, i dalje se brine o lokalima u zagrebačkom Centru Kaptol i na Šalati – gdje se u tortama uživa na ležaljkama uz bazen, a poslije se u sklopu Jogg cluba može otići u saunu i teretanu.
– Dolazi nam mnogo poznatih gostiju, glumaca, manekenki i nogometaša, političara i biznismena – kaže Martina, koja je zbog kolača napustila posao u struci, u Ministarstvu obrane, gdje je tri godine bila viša savjetnica u Službi za međunarodnu vojnu suradnju.
– Posao u uredu me sputavao, željela sam raditi nešto kreativno, pa se nakon rođenja kćeri Roze, kojoj je danas šest godina, nisam onamo ni vratila. Prostor u Šarengradskoj ulici opremila sam najnužnijim za slastičarski zanat i do danas nisam zbog toga požalila, premda nemam radnog vremena ni slobodnih vikenda – veli Martina, koja je iskušala čak osamdesetak varijanti recepta za prvu tortu od sira, dok nije pogodila onaj pravi okus. Slijedile su torte od čokolade i voća, s laganom kremom, nazvane Ledeni vjetar. Recepte za slastice skupljala je s raznih strana, iz novina i kuharica, ali svakom bi dodala nešto svoje: od jednog kolača bi uzela biskvit, od drugog kremu…
Glas o Martininim delicijama brzo se širio pa je prije tri godine otvorila prvi Torte i to, u Centru Kaptol. Potom je prijateljici s kojom se upoznala na magisteriju u Londonu prodala franšizu za dva lokala u Sarajevu, a drugoj prijateljici za cafe u Beogradu. Njezina tvrtka zapošljava dvadeset osoba, a za zagrebačke potrebe se svaki dan ispeče četrdesetak torti. Zbog Martininih delicija, koje se sada poslužuju samo u dva lokala Torte i to, ljubiteljima slatkog nije problem potegnuti i iz udaljenijeg kraja grada. No, maštovita slastičarka u tome ne vidi ništa neobično: kad je o kolačima riječ, smatra, dobro je biti izbirljiv.