SPLIT – U Bajamontijevoj ulici u Splitu u srijedu je otvorena prva čokoladarnica Nadalina, u kojoj će građani imati priliku guštati u različitim vrstama čokolade u kombinacijama s bademima, smokvama, cimetom, lavandom, rogačem… Čokoladarnica, koja se nalazi između knjižare Algoritam i Svijeta knjige, u vlasništvu je tvrtke Luxor splitskog poduzetnika Marinka Biškića. Bude li posao išao kako treba, tko zna, možda se u gradu otvori još koja čokoladarnica. Čokolada ima dugu povijest, koja seže čak do drevnih Maya. U Europu je vijest donio slavni pomorac Christophor Columbo. Prekretnica u proizvodnji čokolade dogodila se kad je nizozemski kemičar Coenraad Van Houten osmislio hidrauličnu prešu pomoću koje je uspio ekstrahirati čak 50% kakaovog maslaca, koji je dotad plivao po površini čokolade. Tako je dobio masu koju je mogao mljeti u prah. Prah je tretirao alkalnim solima da bi se lakše miješao s vodom. Kasnije su počeli kakao maslac topiti i vraćati u kakao prah – na taj je način dobivena glatka pasta kojoj se mogao dodavati šećer bez opasnosti da masa postane zrnasta.I čokolada je postala mnogo ukusnija. Zahvaljujući kakao maslacu, čokolade se slasno tope u ustima. Za kraj ostaje da se uputite u Bajamontijevu i otkrijete čari ukusne čokolade.