SPLIT – “Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana” – Hipokratove su riječi, čiju mudrost i poruku smo vremenom, industrijalizacijom i sve većom trkom za profitom negdje izgubili. Rođeni splićanin i biolog, George Mateljan, koji je prije 40-ak godina otišao u Ameriku i tamo se najprije bavio proizvodnjom zdrave, organske hrane, a kasnije znanstvenim istraživanjima o povezanosti hrane i zdravlja, pokušava nas na to podsjetiti. Njegova zadnja knjiga Najzdravije namirnice svijeta odabrala je 100 najzdravijih, široko dostupnih , među kojima je većina, blago nama, upravo iz ovih krajeva. Hrvatski prijevod knjige očekuje se polovinom 2008. godine.A ono što možemo učiniti za svoje zdravlje zbilja je jednostavno, tvrdi Mateljan koji će danas u 19 sati o tome održati predavanje u prostoru splitske tvrđave Gripe.Iako tek slijedi istraživanje Centra za izvrsnost, kojeg će njegova Fondacija za neovisna znanstvena istraživanja hrane osnovati u Splitu, Mateljan kaže kako i Dalmatinci sve više jedu gotovu, industrijsku hranu , pogotovo dosta proizvoda prepunih rafiniranog šećera. No, ipak smatra kako Dalmatincima naviklim na mediteransku prehranu , ne treba puno odricanja kako bi se vratili zdravoj spizi .