Razmnožavanje bakterija
LJETO JE GODIŠNJE doba koje čovjeku donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no isto tako sa sobom nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, a to su: dehidracija, toplotni udar, opekline na koži, srčane tegobe te ljetna trovanja hranom.
Visoke temperature i visoki stupanj vlažnosti po definiciji su idealni uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija uzročnika trovanja hranom. Kako bi namirnice sačuvali od kvarenja, postoje određena vremenska ograničenja njihova skladištenja u hladnjacima i zamrzivačima.
Ako na putovanje nosite određene zalihe svježih i kvarljivih namirnica, direktno ih iz hladnjaka ili zamrzivača prebacite u ručni hladnjak i obložite smrznutim ulošcima za hladnjak. Ručni hladnjak će duže zadržavati hladnoću ako u njega stavite prethodno zamrznute namirnice te ako je u potpunost popunjen. Ako nemate namirnica za pun hladnjak, praznine popunite smrznutim ulošcima za hladnjak ili vrećicama vode.
U slučaju da planirate boraviti vani, gdje je udobnost kuhinje uskraćena kroz duži vremenski period, ponesite sa sobom dva ručna hladnjaka: jedan za namirnice koje ćete svakodnevno konzumirati i jedan za namirnice koje ćete postupno trošiti. Preporučuje se da se piće i namirnice ne stavljaju u isti hladnjak kako bi se izbjeglo opetovano otvaranje hladnjaka. Dok ste na otvorenome, pazite da hladnjak stalno bude u hladu.