UPALA I NJENA duža prisutnost u organizmu, koja može i ne mora biti odmah uočena, podlogu je za razvoj brojnih degenerativnih promjena i kroničnih bolesti.
Danas je poznato da nastanak upale koja nije bakterijskog uzroka potiče i sama prisutnost upalnih molekula koje luče masne stanice u području trbuha i oko unutrašnjih organa.
Ta vrsta masti naziva se visceralna masnoća. Prema najnovijim spoznajama to masno tkivo predstavlja pravi endokrinološki “organ”, odnosno tkivo s unutrašnjim lučenjem koje izravno u krv otpušta razne čimbenike, a među njima i one koji potiču upalnu reakciju u organizmu.
Novo švedsko istraživanje
Prehrana koja obiluje zasićenim, krutim mastima dovest će do stvaranja takvog masnog tkiva upravo u području trbuha i uvjetovat će paralelno slabljenje imunološkog odgovora organizma. Upravo je u pokusu koji su proveli švedski znanstvenici, a rezultati su objavljeni početkom prosinca pokazano kako u miševa koji su hranom dobivali velike količine kalorija iz masti (60 posto), imunološki odgovor znatno oslabljen u odnosu na one koji su hranjeni s niskim udjelom masti (10 posto).
Dakako, bez masti nema sinteze hormona, biološki aktivnih spojeva, membrana stanica, ali suvišak vodi ka nastanku opasne rezervne masti. Izuzetno je važno uvrstiti u prehranu osnovne stupove mediteranske prehrane – plavu ribu, maslinovo ulje, gorko povrće i crno vino u vrlo umjerenoj količini od jedne čaše dnevno jer ta hrana ima izraziti protuupalni karakter.
Dragocjeni Mediteran
Riba, posebno plava riba iz našeg Jadrana, poput srdele, inćuna i skuša, sadrži u sebi velike količine omega-3 masnih kiselina koje djeluju na suzbijanje sinteze opasnih biogenih amina iz skupine prostaglandina koji djeluju kao posrednici ili medijatori u upalnom procesu. Gorko povrće koje u sebi sadrži brojne bio i polifenole, predstavlja namirnicu koje sve redom čiste krv od toksičnih produkata, pomažu izlučivanje žuči, potiču rad jetre i bubrega.
Ako sustavi poput jetre, žuči i bubrega normalno funkcioniraju, štetni produkti koji nastaju tijekom metabolizma u našem organizmu, mnogo se lakše mogu eliminirati iz krvi. U ulozi biološki aktivnih spojeva koji su sadržani u maslinovu ulju i crnom vinu te o njihovu sinergestičkom djelovanju postoje dokazi koji potvrđuju da je uzajamno djelovanje ovih namirnica još povoljnije po zdravlje organizama kad se te namirnice koriste zajedno u obroku, nego kad se koriste odvojeno.