BIRMINGHAM- – Zdravlje škotskih barmena znatno se poboljšalo otkako je uvedena zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, pokazala je studija objavljena u utorak u britanskom časopisu Occupational and Environmental Medicine. Od ožujka 2006. u Škotskoj je zabranjeno pušiti na javnim mjestima. Djelatnici sveučilišta iz Birminghama, koje je provelo studiju u 72 ugostiteljska objekta, triput su medicinski pregledali 191 zaposlenika tih objekata: prije stupanja zabrane na snagu, dva mjeseca poslije uvođenja i godinu dana poslije uvođenja zabrane. Među zaposlenicima kafića koji ne puše uočeno je smanjenje simptoma dišnih smetnji sa 69 posto na 57 posto u u roku od godine dana. U istome razdoblju smanjeni su i simptomi iritacije: nos koji curi, crvene oči, bol u grlu i to sa 75 posto na 64 posto. Znanstvenici su utvrdili i blagotvorne učinke kod zaposlenika koji nisu prestali pušiti. Tako je postotak pušača koji sipljivo dišu smanjen s 42 na 29 posto, a broj pušača čije je disanje pišteće smanjio se s 48 na 31 posto.