
S malo ili nimalo kalorija prvenstveni su izvor slatkog okusa u niskokaloričnim namirnicama i napitcima te namirnicama i napitcima bez šećera. Kad se razborito koriste, ti proizvodi mogu biti korisni za gubitak i kontrolu težine te za opće zdravstveno stanje.
Vrste sladila
Postoje dvije glavne vrste sladila. Intenzivna sladila poput acesulfama K (E 950), aspartama (E 951), soli aspartam-acesulfama (E 962), saharina (E 954), ciklamata (E 952), taumatina (E 957), neohesperidina DC (E 959) i sukraloze (E 955). Količinska sladila poput sorbitola (E 420), manitola (E 421), izomalta (E 953), maltitola (E 965), laktitola (E 966) i ksilitola (E 967). Intenzivna sladila obično se koriste za zaslađivanje prilikom jela te u napitcima i tako su intenzivno slatka da vam je potrebna vrlo mala količina. Količinska sladila daju manje kalorija za jednaku količinu ili volumen sladila u usporedbi sa istom količinom šećerom. Količinska sladila korisna su, primjerice, u pripremanju niskokaloričnih pekarskih proizvoda jer osim slatkog okusa osiguravaju i volumen u namirnicama u koje se dodaju.
Nema automatskog gubitka težine
Mnogima su sladila sredstvo za uživanje u slatkom okusu i istodobnu štednju kalorija. No, to što sladila praktično ne sadrže kalorije ne znači da njihova konzumacija automatski rezultira gubitkom težine. Postoje dokazi da se zamjenom proizvoda koji sadrže šećer proizvodima koji ga ne sadrže ne postiže značajnije smanjenje dnevnog unosa kalorija u zdravih odraslih osoba. Samo uključenje sladila u prehranu neće nužno dovesti do spontanoga gubitka težine. Do gubitka težine doći se jedino ako se smanji ukupan unos kalorija, a uporaba sladila pri tome može pomoći.
Kontrola unosa kalorija
Jedan od načina za smanjenje unosa kalorija je provedba programa mršavljenja smanjenim unosom kalorija. Kod brojanja kalorija, proizvodi bez šećera ili s malim sadržajem šećera mogu biti od velike pomoći jer povećavaju raznolikost hrane koja je dostupna osobi na dijeti, pa se dijete lakše pridržavati.
Briga o zdravlju
Mnogi ne konzumiraju proizvode koji ne sadrže šećer prvenstveno da bi smršavjeli, već zbog brige o vlastitom zdravlju. Osoba koja nastoji održati poželjnu težinu, može se na ovaj način raditi kompromise za unos kalorija. Na primjer, ako popijete piće bez šećera umjesto onoga sa šećerom, kasnije tijekom dana možete pojesti nešto u čemu uživate, bez da prekoračite dozvoljeni kalorijski unos. Ljudi će često odabrati namirnice bez šećera ako žele smanjiti količina šećera ili ugljikohidrata u prehrani.
Prihvatljivi dnevni unos
Sva sladila u hrani i napitcima koja se nalaze na tržištu u EU prošla su temeljita znanstvena ispitivanja te ih je odobrila Europska komisija. Prihvatljivi dnevni unos predstavlja količinu sladila koja se može svakodnevno konzumirati u hrani. Iako količine koje predstavljaju prihvatljivi dnevni unos sadrže veliku sigurnosnu marginu, istraživanje pokazuju da je prosječni unos sladila kroz hranu i pića značajno manji od prihvatljivog dnevnog unosa. Drugim riječima, kad se konzumiraju u uobičajenim količinama, namirnice koje sadrže niskokalorična sladila savršeno su sigurna.
Iskoristite prednosti
Opća potražnja dovela je do toga da danas postoji šir0k raspon dostupnih inačica hrane i napitaka s malim sadržajem šećera ili bez šećera. Potrošači odabiru te proizvode iz raznih razloga poput želje za mršavljenjem, održavanja težine i kontrole unosa šećera ili ugljikohidrata. Važno je imati na umu da ti proizvodi mogu pomoći u mršavljenju samo u sklopu prehrane ili dijete u kojoj se kontrolira unos kalorija te da uspješno održavanje poželjne težine iziskuje pravilnu uravnoteženu prehranu i redovnu tjelesnu aktivnost. Kad se razborito koriste, proizvodi koji ne sadrže šećer ili oni s malim sadržajem šećera mogu biti ukusan i koristan dodatak u sklopu pravilne prehrane.