
Rijetki su tijekom blagdana odoljeli omiljenim delicijama i kapljici više. Unatoč krizi, prepuni su nas stolovi mamili da jedemo obilno i vrlo vjerojatno poprilično nezdravo. Upravo je zato nakon prazničnog pretjerivanja u hrani i piću važno temeljito čišćenje organizma. Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju vjerojatnost obolijevanja. Prakticiranje detoksikacije dvaput godišnje postalo je gotovo nužno. Naime, promatramo li način života većine, stanje je takvo da smo izloženi hrani punoj pesticida i hormona, jedemo previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, živimo u zagađenom okolišu, udišemo zagađen zrak, pušimo, pijemo, a vrlo malo vježbamo i provodimo malo vremena na svježem zraku. U borbi protiv toksina u prvom redu sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak. Mnogi ne znaju da je detoksikacija dobra i za mentalno zdravlje, jer se tako smanjuju tjeskoba i posljedice prekomjernog stresa.
Detoksikacija nije nešto što nas iscrpljuje, ona je povećan unos zdravijih i nutritivno bogatijih namirnica.
Prepoznajte znakove
Nedostatak energije, glavobolje, stalna napuhnutost, neredovita probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebna intervencija u vidu ciljanog programa prehrane. Program detoksikacije trebao bi trajati 14 dana. Ako je nekome nemoguće provesti svih 14 dana, preporučljivo je barem jedan dan detoksikacije provoditi svakih nekoliko mjeseci. Npr. topla voda s malo limuna ujutro potiče probavu i djeluje umirujuće. Hladan napitak ujutro može izazvati stres i stvaranje plinova i nadutost. Tijekom bilo kakve detoksikacije, ako osjetite glad, dobro je piti više čaja od metvice, maslačka, đumbira ili više juhe. Također je dobro kombinirati sezamove, bučine i suncokretove sjemenke te puno voća i povrća.
Najbolje namirnice za detox
Kako bismo iz organizma isprali toksine koji su se nakupili pretjeranim blagovanjem, potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati čistač jetre, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa je i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera, jer je prava riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija).
Posegnite za biljnim čajevima
Pripazite na dovoljan unos tekućine, pogotovo vode, a nije loše posegnuti ni za biljnim čajevima koji čiste organizam. Osim svestranog zelenog čaja koji ubrzava rad jetre, što pridonosi čišćenju organizma, te ima snažna antioksidativna svojstva, pomoći će i čaj od koprive, koji potiče izmjenu tvari.
Iako su radikalne detoksikacije popularne, poput onih voćnim sokovima, pri čemu se blagdanski prehrambeni grijesi pokušavaju isprati konzumiranjem voćnih sokova i ničega više, trebalo bi ih izbjegavati. Naime, takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost, što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljanja dodatnih kilograma kada se vratite na uobičajenu prehranu.
Ne gladovanju
Desetak dana nakon blagdana jelovnik sastavite bez crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda, jela s majonezom i vrhnjem, kolača i slastica te gaziranih napitaka i alkohola. Neka se na tanjuru nađu cjelovite žitarice, obilje povrća (osobito zelenog lisnatog i korjenastog), voća te nemasni mliječni proizvodi i riba. Obavezno doručkujte i nemojte preskakati obroke jer bi posljedica duljeg gladovanja opet moglo biti prejedanje.
Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i grejpu jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi koje utječe i na blago snižavanje razine kolesterola u krvi.
Uživajte u povrtnim salatama jer one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam čiste od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
U svakodnevnu prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike, jer će oni ubrzati uspavanu probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma.
Imajte na umu da ovo nije razdoblje kada bi trebalo ići na restriktivnu dijetu, osobito ako je loše planirana i neuravnotežena. Sada su za vaš organizam iznimno važni brojni vitamini i minerali, a njihov unos je u raznim dijetama često neadekvatan. Stoga se držite laganih jela i smanjenih porcija i kilogrami će spontano otići za neko vrijeme.
Artičoka, čistač broj 1
Od biljaka "čistača" često se spominje artičoka. Ona sadrži gorke tvari: cinaropikrin, cinarin, različite mineralne sastojke i razmjerno mnogo vitamina A. Ljekovitost joj izvire iz gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu koje potiču jetru na brže protjecanje žuči, a preporučuje se i kod loše probave. Artičoka obiluje prehrambenim vlaknom inulinom koje djeluje kao probiotik i u crijevima potiče rast korisnih bakterija te tako pomaže uspostaviti povoljnu crijevnu mikrofloru. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i na zdravlje čitavog organizma. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.
Kamen u želucu
Ako vas muči usporena probava, osim probiotika i artičoke u prehranu uvrstite papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi tih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu. Pomoći će i komorač, koji se koristi u kulinarstvu još od davnina kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sadržaju eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima.
Primjer detoksikacijskog jelovnika
* Doručak
Zobena kaša s probiotičkim jogurtom i sušenim brusnicama, zeleni čaj
* Međuobrok
Voćna salata: jabuke, ananas i grejp
* Ručak
Varivo od kelja, mrkve i krumpira, integralni kruh sa sjemenkama
* Međuobrok
Salata od rikule, artičoke, komorača i parmezana začinjena ekstradjevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom, čaj od koprive
* Večera
Juha od brokule, file ribe po želji pripremljen na grill tavi, blitva s dodatkom češnjaka i ekstradjevičanskog maslinovog ulja
Važno je i vježbanje
Osim prehrane, za detoksikaciju je izuzetno važno vježbanje. No, ne preporučuju se iscrpljujuće vježbe već lagane – hodanje, rastezanje, joga, vježbe pravilnog disanja koje povoljno djeluju na detoksikaciju organizma. Provodite više vremena u prirodi šećući i udišući svježi zrak koji poboljšava energiju i vitalnost. Važno je i da se odmarate.
Odmor je vrlo važan za regeneraciju našeg tijela i tijekom detoksikacije potrebno vam je najmanje osam sati sna dnevno. Promijenite način pripremanja hrane. Umjesto pržene i pečene hrane jedite što više svježeg voća i povrća. Isprobajte kuhanje na pari – kod ovog načina kuhanja u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala.
Što više sirovog
Još neka pravila kojih se trebate pridržavati:
– pijte dosta jogurta kako biste poboljšali probavu
– 50 posto namirnica koje pojedete tijekom dana mora biti sirovo
– izbjegavajte upotrebu rafiniranog šećera kada god je to moguće
– umjesto nezdravih grickalica jedite koštuničavo voće poput oraha, badema, lješnjaka ili suho voće poput grožđica ili brusnica.