
Nećemo uljepšavati istinu: prežderavanje je jedno od najtipičnijih obilježja blagdanskih dana. Čini se da je, gotovo kao i kićenje bora ili kupovanje poklona, tradicija da tih dana u sebe utrpamo po 3000 i više kalorija. I to samo za jedan obrok! Evo što se pri takvom natrpavanju hranom događa u vašem organizmu.
U prvoj minuti
Vaše okusne papile su "uznemirene" i šalju u mozak signale užitka. Njihova poruka je jasna: "Još, još!"
Dok žvačete, enzimi iz vaše sline razgrađuju šećere i škrob u hrani koju halapljivo gutate.
Nakon pet minuta
Vaš želudac frenetično radi kako bi razgradio hranu i poslao je u tanko crijevo iz kojeg će nutrijenti, poput masti i proteina, otići u vaš krvotok.
Nakon 15 minuta
I želudac i tanko crijevo upozoravaju mozak – pomoću hormona kao što su peptidi YY – da su njihovi kapaciteti već premašeni. No, čak i ako ste već pojeli cijeli obrok, vaš mozak neće primiti tu poruku odmah, već tek nekoliko minuta nakon što prestanete jesti. Drugim riječima, nakon preobilnog glavnog jela, bacit ćete se na desert jer vaš mozak još nije primio poruku iz želuca i crijeva.
Tijekom prvog sata
Nakon što ste za desert smazali još jedan ili dva kolača razina inzulina je naglo porasla u pokušaju da zadrži kontrolu nad velikom količinom šećera u vašem krvotoku.
Oko 30 minuta nakon što pojedete slani obrok vaše krvne žile mogu postati manje elastične. A ako je vaša prehrana i inače pretrpana jako slanom hranom, može doći do ukrućivanja krvnih žila, što je jedan od rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
Nakon jednog sata
Počinjete se osjećati pospano i nekako mamurno? Nemojte optuživati naporan dan ili kasni sat, umor koji osjećate posljedica je pretrpanog i iscrpljenog želuca. On mozgu šalje poruku "odmori se i probavi na miru hranu" pa mozak svu raspoloživu energiju usmjerava na probavljanje.
Želudac vam je napuhan i napet poput balona te pritišće okolne organe, što može uzrokovati grčeve i mučninu.
Nakon dva sata
Jetra je preradila hranu u nutrijente koje organizam može apsorbirati. Imate li sreće da vaše rezerve ugljikohidrata nisu već pune, većina masnoća i kalorija koje ste unijeli u sebe bit će pretvorena u brzo iskoristivu energiju. (Na primjer, ako ste prije prejedanja bili fizički aktivni, u vašim će skladištima biti još slobodnog prostora.)
Ipak, puno je vjerojatnije da će se višak (s obzirom na to da ste pojeli dvostruko više hrane nego što je vašem tijelu potrebno) pretvoriti u trigliceride i potom biti pohranjen u masne stanice u području trbuha, stražnjice i bedara.
Nakon nekoliko sati
Uff, olakšanje! Vaš želudac je napokon prazan, a krvne žile su se vratile u prijašnje stanje.
Deset trikova za manji rizik od prežderavanja
1. Počnite dan vježbajući
Najbolje što možete učiniti kad znate da ćete cijeli dan biti okruženi hranom jest da dan počnete jutarnjom tjelovježbom, trčanjem, hodanjem, partijom tenisa ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Osim što ćete na taj način dan početi s nekoliko stotina kalorija manje, tjelovježba smanjuje apetit, a to će vam biti od koristi kad sjednete za pretrpan blagdanski stol.
2. Ne uskraćujte si slatko
Biti cijeli dan okruženi kolačima, keksima i drugim slasticama, a ne smjeti ih okusiti je patnja. To za blagdane nitko nije zaslužio. Osim toga, budete li si cijeli dan uskraćivali ono što vas mami, kad navečer sjednete za stol, neće vam biti kraja: imat ćete potrebu nadoknaditi sve ono što ste preko dana preskočili i pojest ćete dvostruko više nego što biste inače pojeli. Zato tijekom dana slobodno gricnite koji keksić ili slatkiš pa će vam za večerom oči biti manje, a trbuh i mozak već zadovoljeni.
3. Trik s pranjem zuba
Jednostavan i učinkovit trik protiv prejedanja, odnosno trik koji će vas sat vremena sigurno držati podalje od tanjura jest pranje zuba. Nema boljeg ubojice apetita od poštenog pranja zuba. Tko ima volje nešto jesti dok mu zubi, nepca i jezik još bride od oštre svježine i okusa mentola iz zubne paste? Tu taktiku možete primijeniti i nekoliko puta tijekom onih najkritičnijih dana kad je iskušenje da se utapate u hrani najveće.
4. Dvije čaše vode prije obroka
Vjerojatno ste već čuli savjet da, ako želite manje pojesti, prije obroka popijete čašu vode. Ona ne sadrži kalorije, a zauzima mjesto u želucu, što znači da ostavlja manje mjesta za natrpavanje hranom. No, za ove posebno opasne blagdanske dane povećajte dozu i popijte dvije čaše vode prije obroka: tako ćete znatno smanjiti slobodan prostor za hranu u želucu i manje ćete pojesti.
5. Pola porcije je dovoljno!
Svi uvijek želimo repete, a to drugo punjenje tanjura posebno je slatko za blagdane kad je atmosfera topla i stol pun poslastica. Tu treba pribjeći lukavosti, i to tako da u prvom krugu na tanjur stavite pola od onoga što ste namjeravali. Nakon toga možete si dopustiti i drugo punjenje s još pola porcije: prvi obrok i repete količinski će biti jednaki kao da ste pojeli samo jednu uobičajeno obilnu porciju, a imat ćete i psihološko zadovoljstvo da ste si priuštili dodatni tanjur.
6. Napravite stanku prije nego što uzmete još
Vjerojatno već znate kako naš mozak informaciju da je želudac pun dobiva s oko 20-25 minuta zakašnjenja. Protiv toga se možete boriti tako da kombinirate spomenutu taktiku pola porcije sa 15-minutnom pauzom prije drugog punjenja. Dakle, pojedite u prvoj turi pola porcije, zatim pričekajte 15 minuta i tek onda ponovno napunite tanjur: ako uopće i budete osjećali potrebu da još jedete nakon tog vremena, sigurno ćete na tanjur staviti znatno manje hrane jer ćete već biti prilično siti.
7. Jedan zalogaj – jedan gutljaj vode
Nakon svakog zalogaja otpijte gutljaj vode: ovaj jednostavan trik koristan je za probavu, tjera vas da sporije jedete, a uz to stvara dojam popunjenosti u želucu. Izmjenjujući zalogaje s gutljajima vode puno ćete ranije osjetiti da vam je želudac pun pa ćete ranije i prestati jesti.
8. Sami punite svoj tanjur
Vrlo jednostavno: tako ćete puno lakše kontrolirati količinu hrane koju uzimate nego ako vam srdačna domaćica velikodušno napuni tanjur specijalitetima koje je pripremila.
9. Ne morate udovoljavati drugima
Ako je vaša draga teta ili najbolja prijateljica napravila svoju čuvenu čokoladnu tortu, to ne znači da je morate probati. Nemojte jesti zato da biste nekoga razveselili, već uzmite komad samo ako to uistinu želite. Odrasli ljudi trebali bi shvatiti kad vam je dosta jela i ne doživljavati to osobno.
10. Više pričajte, manje jedite
Blagdansko vrijeme je vrijeme druženja s obitelji i prijateljima pa se usredotočite na razgovor s dragim ljudima radije nego da stalno razmišljate o jelu. I još jedan mali trik: trudite se u ruci uvijek imati čašu vode ili soka jer zauzeta ruka znači veću sigurnost da nećete posegnuti za još jednim kolačićem… i još jednim…
Da vam žgaravica ne pokvari užitak
* Ako inače patite od žgaravice, izbjegavajte hranu koja je izaziva, primjerice crveno i bijelo vino, kiselu hranu, čokoladu, sok od naranče, kavu, jake čajeve, krastavce, luk, masnoće.
* Izađite u šetnju nakon jela barem desetak minuta jer tjelesna aktivnost potiče probavu i protok hranjivih tvari u tijelu.
* Ne savijajte se u struku, posebice nakon obilnog obroka.
* Ne nosite pripijenu odjeću i remenje koje steže.
* Ako mislite da biste tijekom blagdana i pred ponudom obilnih obroka mogli imati problama sa žgaravicom, opskrbite se tabletama gospine trave jer ta biljka umiruje i liječi ozlijeđena tkiva te smanjuje lučenje želučane kiseline.
* Dobra prevencija su i papaja i biljni enzimi koji olakšavaju probavu.
* Sjemenke anisa smanjuju plinove pa ih žvačite barem dvaput dnevno.
* Jogurt zahvaljujući izuzetno bogatom sadržaju bakterija ublažava žgaravicu, jer bakterije učinkovito razgrađuju bjelančevine i laktozu (šećer iz mlijeka koji mnogi ljudi teško probavljaju).
Ove godine preskočite mamurluk
Najbolje rješenje da izbjegnete mamurluk jest da alkohol konzumirate u umjerenim količinama. Ako se mamurluk ipak javi, pomoći će uzimanje B vitamina, posebice B1, B2 i B6 koji će učinkovito ukloniti otrove. Dobro je imati i nešto od antacida (peptoran, gastal…) koji mogu pomoći ako se javi žgaravica, a svježe cijeđeni voćni sokovi bogati vitaminima učinkovito će vam vratiti osjećaj svježine. Uz to, možete gricnuti kreker ili tost, koji mogu pomoći da se otklone toksini, a tu su i tradicionalna sredstva, poput sirutke, rasola, vode ili vode s limunovim sokom, jogurta ili pileće juhe. Svi koji mogu neka odu trčati ili u teretanu i dobro se preznoje kako bi izbacili nakupljene toksine, a potom nekoliko dana valja jesti isključivo juhe i lešo povrće kako bi se probavni sustav oporavio i ponovno počeo normalno funkcionirati.