
Svojevremeno je tjestenina bila namirnica podvrgnuta priličnojkritici, proglašavana je odgovornom za debljanje. Međutim, upravosuprotno, tjestenina kao jedan od glavnih čimbenika najpravilnijeprehrane – mediteranske prehrane, predstavlja namirnicu koja ne debljai ne opterećuje organizam.
Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine
Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine, a ona izrađena uzdodatak jaja predstavlja i izvrstan izvor proteina. Bez obzira radi lise o jednoj ili drugoj vrsti, obje tjestenine doprinose u nutritivnomsmislu unosu prehrambenih vlakana. Ako se tijesto proizvodi izcjelovitog, integralnog zrna, onda je sadržaj proteina oko 20% viši uodnosu na tjesteninu proizvedenu iz glatkog brašna tipa 00. Tjesteninaproizvedena iz cjelovitog zrna daje i oko 10% više energije svojimizgaranjem.
Putem tjestenine organizam dobiva tvari potrebne za dnevni umni itjelesni rad u obliku namirnice koja ne opterećuje stanicu, a ujednočini osnovu brojnim jelima koja se uz odgovarajuće umake i dodatke mogupretvoriti u najfinije delicije.
Tjesetenina od šest mjeseci na dalje
Mnoge kašice od povrća čine izvrsne umake za tjesteninu, za bebestare šest mjeseci pripremite sitnu tjesteninu koja se koristi u juhamai ne treba je žvakati, malo starijim bebama možete narezati i špagete,a za djecu iznad godinu dana napravite ovaj fini umak s tjesteninom u obliku raznobojnih leptirića.
Umak za tjesteninu od rajčice i sira
Trebate 15 grama margarina, 1 veliku, oguljenu, nasjeckanu rajčicubez sjemenki, 20 grama naribanog sira, jednu jušnu žlicu svježeg sira i1 desertnu žlicu riže za bebe.
Margarin rastopite u posudi, dodajte rajčicu i pirjajte dvije minutena laganoj vatri. Maknite posudu s vatre, umješajte sireve i pustite dase rastope u umak. Na kraju umiješajte rižu za bebe i umakom prelijtekuhanu tjesteninu.