
Hranu treba birati mudro, obraćajući pozornost čak i na začine.
Cimet
Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začinakoji se zbog svojih svojstava kroz povijest koristio i kao lijek. Unovije se vrijeme cimetu, na temelju znanstvenih ispitivanja, pripisujupozitivni učinci na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht,gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, kandidu, lošucirkulaciju, slabokrvnost, slabo pamćenje, menstrulane tegobe, povišenikolesterol i trigliceride, probleme s jetrom i mokraćnim kanalima.Cimet je bogat antioksidansima, koji nas štite od oksidativnog stresa i sprečavaju formiranje slobodnih radikala u organizmu.
Kadulja
Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živčani sustav, pomažekod svake vrste prehlade i gripe. Preporuča se kod svih upala, od grla,preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala.
Također, kadulja poboljšava pamćenje i intelektualne funkcije mozga a pomaže i u probavi te smanjuje nalete vrućine (valunge) kod žena tijekom menopauze.
Kurkuma
Poznati začin ayurvedske medicine postaje sve popularniji u zapadnomsvijetu. Nedavno je nekoliko studija dokazalo korist kurkume zazdravlje srca i sprječavanje formiranja taloga u na stijenkama krvnihžila. Po nekim istraživanjima kurkuma sprječava rast malignih tumora.
Majčina dušica
Majčina dušica biljka je koja prije svega pomaže ženama.Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Naorganizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije.Majčina dušica je moćno dezinfekcijsko sredstvo. Sprječava mnogezarazne bolesti i jača imunitet. Također, u velikoj mjeri poboljšavaprobavu.
Đumbir
Đumbir čisti organizam od toksina, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Posebno je važan za žene- ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika tepoboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice. Mnogo je začina korisno zaprobavu, ali nijedan se ne može natjecati s đumbirom. On pomaže protiv mučnina, nekoliko puta ubrzava probavu, sprječava pojavu čira i slično.
Ružmarin
Ružmarin ima snažno antioksidantno djelovanje. No, treba bitioprezan s njgovom upotrebom, jer prekomjerna upotreba može izazvatigrčeve i znatno smanjiti stupanj iskoristljivosti (resorpcije) željezaiz hrane.
Šafran
Ovo nije samo najskuplji začin, već i jedan od najdjelotvornijihantidepresiva iz prirode. Mnogi psihotropni lijekovi koji se koriste uborbi protiv depresije se proizvode na bazi šafrana, ali naravno mnogoje bolje da se koristi u prirodnom obliku.