
Kad ste posljednji put upotrijebili sjemenke u svojoj kuhinji? Da, uglavnom ih svi nekako podcjenjujemo i najčešće tretiramo kao otpad, iako upravo taj sitni dio biljaka sadrži niz tvari dragocjenih za naše zdravlje, borbu protiv stresa, ali i starenja. Ako niste znali, korisne su za liječenje brojnih svakodnevnih tegoba, od lijenih crijeva i sindroma nadraženog kolona do nesanice, kašlja i neugodnog daha… Priznajte, to je sasvim dovoljno razloga da ih prestanete ignorirati i počnete redovito koristiti kao dodatke jelima, piše Jutarnji.hr.
Uljne sjemenke – lijek za srce
Sjemenke suncokreta, lana, bundeve, maka i druge uljne sjemenke pravo su vrelo esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega- 6 koje su nužne za srce, krvožilni sustav i mozak. Osim toga, bogate su vitaminima B skupine, posebno vitaminom B6 koji je vrlo važan za živčani sustav i probavu, B1 koji je potreban za pravilan rad srca te B3 koji pospješuje regulaciju kolesterola u krvi. Sadrže i prilične količine cinka i selena, minerala poznatih po antioksidativnom djelovanju zahvaljujući kojem usporavaju starenje stanica. No, to nije kraj njihovih dobrobiti: odličan su prirodni izvor energije i podižu raspoloženje, a posebno su preporučljive za ublažavanje neugodnih simptoma PMS-a. Korisne su i trudnicama, kojima osiguravaju opskrbu tvarima nužnim za pravilan razvoj ploda.
Savjet: Koliko god bile dobre za zdravlje, ne pretjerujte s njima jer imaju veliku kalorijsku vrijednost. Najbolja mjera je jedna jušna žlica dnevno.
* Boražina – hrana za kožu
Ulje od sjemenki ove biljke (koje se može kupiti i u obliku tableta)obiluje gama-linolenskom kiselinom, koja ima protuupalno djelovanje,pomaže u reguliranju kolesterola u krvi te održava optimalnucirkulaciju krvi. Uz to, korisno je za uspostavljanje optimalne razinemasnoće u koži, a njegovi aktivni principi sprečavaju razvoj upalnihprocesa te imaju antioksidativni učinak na kožno tkivo. U prilog tomuidu i brojna istraživanja koja su pokazala da ulje boražine pomaže uliječenju kožnih oboljenja.
* Suncokret – energetska i mineralna bomba
Sjemenke suncokreta imaju visok postotak višestruko nezasićenihmasti, poput linolne kiseline, koje pospješuju procese koagulacijekrvi, te lecitina zahvaljujući kojem održavaju pod kontrolom razinukolesterola u krvi. Imaju i visok udio proteina, ugljikohidrata,vitamina skupine B te D i E vitamina. I što je najbolje, odličan suizvor minerala, te su vrlo preporučljiv dodatak jelima u razdobljimapojačanog fizičkog ili psihičkog stresa. Možete ih grickati izmeđuobroka, no ukusne su i kao dodatak salatama i kruhu.
* Mak – za potpuno opuštanje
Ove male, tamne sjemenke imaju blago sedativno djelovanje ipospješuju opuštanje, stoga su odličan izbor u periodima pojačanogstresa, ali i prije odlaska na počinak, za brže uspavljivanje.
Njihov blago aromatičan okus dobro se slaže s kruhom i pecivima ilikao nadjev za kekse i kolače. Mogu se dodati i kao začin jelima odriže, povrća i raznim umacima koji se služe uz mesna i riblja jela, aželite li pojačati njihovu aromu, prije upotrebe ih popržite.
* Bundeva – eliksir za kosu
Osim što sadrže puno željeza, sa samo 50 g sjemenki bundeve možetezadovoljiti trećinu dnevne potrebe organizma za cinkom, koji je ključanelement za imunološki sustav te za zdravlje kože i kose. Uz to, sadržei odličnu mješavinu antioksidativnih tvari, mnogo proteina,ugljikohidrata i masnoća, a posebno esencijalnih masnih kiselinaomega-3. Vjerojatno već znate da su ukusne za grickanje, ali probajteih dodati i u predjela, juhe, umake ili salate i bit ćete ugodnoiznenađeni.
* Sezam – jača i gradi kosti
Ove vrlo aromatične sjemenke pravi su koncentrat minerala, posebnokalcija koji je ključan za zdravlje kostiju, a čiju asimilacijupospješuje prisutnost magnezija. Stoga je jedna šaka ovih sjemenkidnevno odlična prevencija osteoporoze te pomaže u periodima povećanihnapora i stresa. Uz to, sadrže i sezamin, koji pospješuje smanjenjeapsorpcije kolesterola, a istraživanja su pokazala da pomažu i protivkiseline u želucu. Koristite ih kao dodatak kruhu i pecivu te keksima ikolačima.
* Lan – za obrambeni sustav
Sjemenke lana sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselinanužnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, živčanog te obrambenogsustava organizma. Također, zahvaljujući biljnoj sluzi koja u kontaktus vodom povećava volumen, odlične su za regulaciju probave, imaju blagolaksativno djelovanje te ublažavaju osjećaj gladi. Koristite ih kaododatak jogurtu, juhama ili žitnim pahuljicama ili za pripremu ukusnogčaja.
Aromatične sjemenke za savršenu probavu
Njihova je najvažnija karakteristika da pospješuju pravilan radcrijeva. Pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore te na tajnačin sprečavaju fermentacije i stvaranje crijevnih plinova, čimepreveniraju nadutost i grčeve u trbuhu. Osim toga, dragocjeni susaveznici za ublažavanje stresa jer ulja koja im daju posebnu aromuimaju opuštajući učinak, a njihovi aromatični spojevi imaju i dodatneprednosti: čine dah ugodnim i olakšavaju probavu hrane.
* Kopar
Osvježavajuće sjemenke kopra imaju višestruke pozitivne učinke:sprečavaju fermentaciju, potiču stvaranje mlijeka u rodilja te pomažu uzaustavljanju štucanja.
Možete ih koristiti za začinjanje ribe i juha, svježih i odležanihsireva ili za pripremu čaja, ali i grickati same kao biste osvježilidah.
* Anis
Sjemenke anisa sadrže biljne sluzi korisne za probavu, flavonoideantioksidativnog i protuupalnog djelovanja te esencijalno ulje bogatoanetolom – tvari koja im daje karakterističnu aromu. Osim što potičutek i probavu, olakšavaju oslobađanje crijevnih plinova i ublažavajubolove uzrokovane kolikama, smiruju kašalj i odlično pomažu protivnesanice i stresa.
Dodajte ih u umake, krem-juhe, kruh i pekarske proizvode ilikombinirajte sa slatkišima, kuhanim voćem, suhim smokvama ili maslinama.
* Korijandar
Sjemenke ove biljke odlične su za probavu i sprečavanjefermentacije, a posebno se preporučuju osobama koje pate od sindromanadraženog kolona zbog stresa.
U kombinaciji s komoračem i anisom možete ih koristiti za pripremu ukusnog čaja ili ih pak dodati ribljim jelima kao začin.
* Komorač
Sjemenke ovog tradicionalnog mediteranskog začina obiluju kalijem,nužnim za pravilan rad mišića i dijurezu, a zahvaljujući tome štopotiču izlučivanje tekućine, odličan su saveznik u borbi protivcelulita. Sadrže i esencijalno ulje koje im daje karakterističnu aromu,te proteine, ugljikohidrate i antioksidanse. I, naravno, pomažu kodprobavnih tegoba, aerofagije (gutanje zraka), bolova i nadutosti utrbuhu te imaju laksativno djelovanje.
Možete ih koristiti za pripremu čaja, u salatama, za začinjanje mesnih jela, ali i slatkiša.
* Kvinoja
Njezine sjemenke ugodnog okusa sadrže visokokvalitetne proteine, sveesencijalne kiseline i lizin – važan jer potiče stvaranje kolagena ukoži. Uz to, odličan su izvor fosfora, kalija i magnezija, a kako nesadrže gluten, mogu ih konzumirati i oboljeli od celijakije.
Prije upotrebe namačite ih u hladnoj vodi, a zatim kuhajte oko 15minuta te upotrijebite kao začin juhama, salatama i mesnim jelima.
* Kumin
Ove sjemenke intenzivne arome sadrže proteine, ugljikohidrate,flavonoide protuupalnog i antioksidativnog djelovanja te biljne sluzikorisne za zdravlje crijeva. Zahvaljujući takvom sastavu pomažu kodprobavnih smetnji, proljeva i neugodnih crijevnih plinova te ublažavajubolove u trbuhu.
Koristite ih kao dodatak umacima i jelima od povrća i mesa ili zapripremu čaj koji je odličan protiv neugodnog daha i plinova ucrijevima.
* Gorušica
Pikantne sjemenke gorušice su odlična pomoć za osobe koje pate od bolesti jetre jer potiču stvaranje žuči.
! Nemojte pretjerati s njihovom konzumacijom jer mogu izazvati nadraženost probavnog sustava te pojavu hemoroida.
Odlične su za aromatiziranje salata i kuhanog povrća, a okus im se dobro slaže i sa žitaricama i svježim sirevima.
Dobro je znati
Sjemenke je najbolje koristiti u izvornom obliku, bez dodatnogsoljenja, jer suvišna količina soli dovodi do povećanja koncentracijenatrija, što ima nepovoljan utjecaj na povećanje krvnog tlaka ivolumena tekućine koja cirkulira organizmom.
Pri kupnji je važno uzeti one koje su djelomično popržene ili kratkokuhane. Prženjem ili kuhanjem u njima se naime uništavaju tvari kojenisu dobre za organizam. Riječ je o nekim biološkim aktivnim molekulamakoje predstavljaju antinutritivne tvari. Jedna od njih je inhibitorproteolitičkog enzima tripsina, antitripsin, koji, ako ga ima, umanjujestupanj razgradnje proteina u namirnici.
Sjemenke se najčešće prodaju pržene, a ako se neke i koriste sirove, potrebna je mala količina.
Mogu se koristiti u juhama, maneštricama, varivima, kao dodataksalatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode.