
Tijekom proljeća često se javlja osjećaj umora, napadaju nas virozei prehlade, a takvom, poljuljanom zdravstvenom stanju dodatno pridonosei velike temperaturne razlike između noći i dana. Posljedično, dolazido pada imuniteta i brzo treba dići razinu i snagu obrambena sustava.Stručnjaci tvrde da su crijeva čovjekov najveći imunosni organ (uzlimfni sustav) i važan su čimbenik tzv. stečenog imuniteta. Dakle, neonog što smo ga dobili rođenjem, već onog koji smo stekli tijekomživota, piše vita.jutarnji.hr.
Kad se ravnoteža naruši
Još prije više od stotinu godina poznati znanstvenici Pasteur iMečnikov ukazali su na korisne učinke mikroorganizama, posebicebakterija mliječne kiseline, na unapređenje zdravlja ljudi. No,posljednjih godina probiotici doživljavaju pravu eksploziju, ne samo usvakodnevnoj prehrani već i u terapijskoj primjeni u liječenjurazličitih zdravstvenih tegoba.
Probioticisu kulture živih mikroorganizama vrlo korisne za zdravlje i imunitetčovjeka. Dodaju se hrani kako bi se uravnotežila crijevna mikroflorakoja je zbog nekih tegoba poremećena. Naime, kada se iz bilo kojegrazloga crijevna mikroflora naruši pa nadvladaju loše, tj. patogenebakterije, mogu se pojaviti tegobe kao što su učestale rijetke stolice,a i naš imunosni sustav može oslabiti. Problemi ili zdravstvene teškoćepoput nadutosti, bolesti želuca, proljeva, osjećaja slabosti, slabogapetita, infekcija, problema s kožom i alergijama samo su neki od mogućih simptoma narušene crijevne bakterijske mikroflore.
Dobrih je više!
U crijevima živi od 400 do 500 vrsta bakterija, a njihov ukupan brojdoseže i stotinjak milijardi. Najveći njihov dio otpada na četrdesetakvrsta, a većina bakterija crijevne flore je korisna. No, u crijevima suprisutne i bakterije koje mogu biti štetne i izazivati tegobe.
Kad je sve u redu, bakterije žive u uravnoteženom odnosu u kojemprevagu imaju one dobre ili poželjne, koje učinkovito pomažu daprobavimo obrok, dobijemo iz obroka hranjive tvari i energiju potrebnuza život. Dobre bakterije u crijevima sudjeluju u sintezi vitamina K inekih vitamina B skupine, čuvaju ravnotežu crijevne mikroflore,podupiru rad imunosnog sustava i štite nas od bolesti. Zbog svega togadobre se bakterije danas dodaju mlijeku, siru, jogurtu, acidofilu,kefiru…
O nama ovisi hoćemo li odgovarajućom prehranom osigurati održanjepotrebnog broja korisnih bakterija te uspostaviti ravnotežu u kojoj jedobrih bakterija uvijek više od štetnih.
Ne može bez voća i povrća
Korisne se bakterije održavaju na životu i u poželjnimkoncentracijama fermentiranjem prehrambenih vlakana koja unosimo uorganizam namirnicama biljnog podrijetla. Stoga je vrlo važnokonzumirati voće i povrće bogato balastnim tvarima ili vlaknima. Tavlakna tijelo ne može probaviti, pa ona odlaze do debelog crijeva gdjesluže kao dobrodošla hrana gladnim bakterijama.
Ako dnevno ne unesemo barem 25 do 35 g vlakana i tako zanemarimoodnose u našoj crijevnoj flori, te se uz to nedovoljno krećemo, probavaće biti neredovita ili usporena, a osoba će se osjećati umorno ibezvoljno.
Ljekoviti učinci probiotika
• Probitoici potiču obrambeni odgovor organizma povećavanjem brojaantitijela u organizmu i djelovanjem specifičnih obrambenih stanica,primjerice T limfocita, antiupalnih posrednika citokina i specifičnihantitijela (IgA).
• Probiotici su učinkoviti u prevenciji i terapiji mnogih infekcijai upala, Chronove bolesti, kolitisa, kao i kod različitih vrstaalergija, poput neurodermitisa i astme.
• Sudjeluju u uklanjanju otrova iz tijela.
• Povećavaju toleranciju na laktozu.
• Znatno smanjuju pojavu dijareje (prilikom uzimanja antibiotika, na putovanjima, tijekom kemoterapije).
• Sudjeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje služekao hrana stanicama sluznice crijeva, pa osiguravaju cjelovitostsluznice.
• Sprečavaju pojavu zatvora.
• Uravnotežuju imunosni sustav (prevencija infekcija, smanjenje pojave alergija i autoimunih bolesti).
• Učinkovito utječu na smanjenje lošeg kolesterola i uravnoteženje odnosa dobrog i lošeg kolesterola.
• Pomažu apsorpciji minerala poput kalcija i utječu na njegov metabolizam (pomažu sprečavanju osteoporoze).
• Sudjeluju u sintezi vitamina i raspoređivanju esencijalnih aminokiselina u organizmu.
Zapamtite!
Bakterijska je crijevna mikroflora strogo individualna, kao otisakprsta. Po njoj se razlikuje metabolizam od osobe do osobe i po tomu jesvatko od nas jedinstven.
Treba imati na umu i da probiotici istog soja nemaju jednak učinak kod svih navedenih zdravstvenih tegoba.