
Ako ste trudni, velika je vjerojatnost da o kombinaciji krastavaca i sladoleda, jagode i paštete i sličnima, razmišljate kao o vrhunskim gurmanskim poslasticama. Takozvane trudničke želje na prvi pogled djeluju kao neobjašnjiva žudnja za određenim namirnicama, najčešće u kombinacijama kakve u normalnim okolnostima ni u snu ne biste poželjeli. Što se zapravo krije iza tih želja te mogu li one naštetiti zdravlju majke ili djeteta, za Vitu objašnjava spec. ginekolog-opstetičar mr. sc. dr. Antun Balaša.
Za sve je kriv trudnički hormon KG
Opće je poznata uzrečica da je trudnoća drugo stanje. Među ostalim, utrudnoći se pojavljuje nova žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem hormona– posteljica – i njezinom aktivnošću uvelike se mijenja organizam trudnice, prije svega u fizičkom, a onda i u psihičkom smislu. Posteljica izlučuje tri hormona neophodna za održavanje trudnoće: korionski gonadotropin (KG), estrogen i progesteron. Značajniji porast KG-a nastupa u 7. – 8. tjednu trudnoće, a dostiže maksimum u 12. tjednu,nakon čega se postupno smanjuje do 16. tjedna, te se do kraja trudnoće zadržava na niskoj razini. I baš za njegove najveće aktivnosti (prva trimjeseca trudnoće) često se razvije stanje poremećenog doživljavanja okusa i mirisa hrane, koje je općenito karakterizirano mučninom i povraćanjem, a pojavljuje se i želja za određenom hranom dok se prema nekoj osjeća odbojnost. Pretpostavlja se da je tome uzrok djelovanje hormona KG, razgradnih produkata sluznice maternice te vizualni, mirisnii okusni stimulansi koji se nervnim sustavom prenose u "centar za povraćanje" u produženoj moždini. Svjesno ili ne, poželimo hranu za kojupretpostavljamo da će nam biti ukusna, a ne izazvati mučninu.
Moglo bi se reći da svaka trudnica na početku trudnoće ima svoj "posebni jelovnik", a najčešće se pojavljuju želje za hranom kiselog i slatkog okusa, kao i odbojnost prema dotad omiljenoj hrani.