
Vijest da ono što jedemo ne utječe samo na zdravlje našeg srca, mozgaili kostiju već i na ljepotu lansirana je na kongresu dermatologa Academy of Dermatology and Oncolology koji se ove godine održao u Saint Moritzu. Ukratko, nakon promatranja velikog broja pacijenata, liječnici dermatolozi primijetili su da znakovi starenja kože u osoba približno iste dobi i istog fototipa uvelike ovise o njihovu načinu prehrane te dasu bore u znatno većem broju prisutne u osoba koje često konzumiraju prženu hranu, meso pečeno na roštilju i slatkiše nego u onih čija se prehrana bazira na voću, povrću i kuhanim jelima.
Krivci za starenje
Otkriveni su i krivci za prijevremeno starenje kože, a to su tzv. AGE(Advanced Glycation End Products), odnosno završni proizvodi glikolizacije – procesa koji se sastoji u alteraciji proteina prouzročenoj glukozom (ili u prijevodu šećerom). Oni dovode do stvaranjatzv. molekularnih mostova između proteinskih vlakana kože (kolagen i elastin), što kožu čini krućom i osjetljivijom te uzrokuje zadebljanja stijenki kapilara zbog čega one postaju vidljivije na površini kože.
Kuhano, sirovo i bez šećera!
Utješna jevijest da se od štetnih posljedica glikolizacije možemo zaštititi, i tovrlo jednostavno – hranom. Prije svega treba izbjegavati prženu hranu ihranu pečenu na roštilju jer visoka temperatura povećava brzinu reakcije između glukoze i proteina, dati prednost jelima kuhanim na pariili u vodi, pirjanim ili pečenim u pećnici te što ćešće jesti sirove namirnice. Evo primjera koji će vam dočarati kolika je razlika među namirnicama ovisno o tome kako su termički obrađene: čaša vrućegmlijeka sadrži tri puta više AGE-a od iste količine mlakog mlijeka. Osim toga, važno je smanjiti konzumaciju svih namirnica koje sadrže velike količine šećera, poput raznih slatkiša, zaslađenih pića i rafiniranih proizvoda od žitarica (bijeli kruh, tjestenina i riža). Naprotiv, na jelovniku treba biti što više namirnicabiljnog porijekla bogatih antioksidansima koji blokiraju slobodne radikale i sprečavaju stvaranje AGE-a (slobodni radikali pospješuju proces glikolizacije).
Pa, dok znanstvenici ne pronađu neki novi i učinkovitiji način da nas učine vječno mladim i lijepim, isprobajte ovu dijetu koja, osim što usporava proces starenja kože, predviđa i dnevni unos od samo 1300 kalorija te jamči 2 kilograma manje u samo dva tjedna.
Ponedjeljak
Doručak: 2 dl djelomično obranog mlijeka, hladnog ili mlakog (92 kcal); 200 g šljiva (84 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Ručak: 50 g integralne tjestenine začinjene sa 200 g sirove rajčice, 1žlicom čistog djevičanskog maslinova ulja i ½ žličice origana (305 kcal); 100 g fileta lososa kuhanog na pari i začinjenog nasjeckanom majčinom dušicom (185 kcal); 50 g zelenog radiča začinjenog 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja i sokom od limuna (97 kcal)
Užina: šalica nezaslađenog zelenog čaja (0 kcal); 10 g badema (60 kcal)
Večera: 300 g šparoga kuhanih u vodi ili na pari (72 kcal); 2 tvrdo kuhana jaja začinjena 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja (320kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal); 100 g breskve narezane na ploške i začinjene s malo cimeta u prahu
Utorak
Doručak: frape od 1 dl djelomično obranog mlijeka i 100 g kupina (71 kcal)
Užina: 200 g kivija narezanog na ploške (88 kcal)
Ručak: salata Caprese pripremljena od 125 g mozzarelle, 200 g zrelih rajčica, listića svježeg bosiljka i 1 žličice čistog djevičanskog maslinova ulja (400 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal); 200 g voćne salate od svježeg voća po želji aromatizirane štapićem cimeta (80 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Večera: 150 g purećih odrezaka začinjenih nasjeckanim svježim bosiljkom i peršinom, smotanih u svitke i kuhanih na pari (kuhane svitkenarežite na ploške i začinite žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja – 215 kcal); 50 g kuhane riže, po mogućnosti integralne (166 kcal);300 g žute i crvene paprike narezane na trakice i začinjene žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja (138 kcal)
Srijeda
Doručak: 2 dl djelomično obranog mlijeka, hladnog ili mlakog (92 kcal); 200 g bresaka (54 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Ručak: 50 g integralne tjestenine začinjene 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja te nasjeckanim svježim bosiljkom i peršinom (265 kcal); 150 g oslića kuhanog na pari i posluženog s umakom pripremljenim od inćuna konzerviranih u ulju, malo ružmarina i žličice čistog djevičanskog maslinova ulja (215 kcal); 100 g sirove mrkve začinjene s malo čistog djevičanskog maslinova ulja (105 kcal)
Užina: šalica nezaslađenoga zelenog čaja (0 kcal); 10 g badema (60 kcal)
Večera: 60 g pršuta očišćenog od vidljive masnoće (268 kcal) i 20 g dinje narezane na ploške, ili zimi avokado (66 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal); 100 g bobičastog voća po želji poprskanog s malo soka od limuna (30 kcal)
Četvrtak
Doručak: frape od 1 dl djelomično obranog mlijeka i 100 g malina (80 kcal)
Užina: 200 g kivija narezanog na ploške (88 kcal)
Ručak: grčka salata pripremljena od 100 g krastavca, 50 g zelene paprike, 100 g rajčica, 100 g feta-sira, 5 crnih maslina i 1 žličice čistog djevičanskog maslinova ulja; 50 g integralnog kruha (112 kcal); 100 g crnoga grožđa (61 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Večera: topla salata od riže pripremljena od 50 g kuhane integralne riže, 100 g račića i 50 g graška posebno kuhanog na pari te začinjena žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja i ½ žličice curryja (352 kcal); miješana salata od 100 g sirove mrkve, 50 g zelenog radiča, 100 gzrelih rajčica i malo svježeg nasjeckanog bosiljka te začinjena žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja (151 kcal); 100 g crnih ribiza (28 kcal)
Petak
Doručak: 2 dl djelomično obranog mlijeka, hladnog ili mlakog (92 kcal); 200 g marelica (56 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Ručak: carpaccio pripremljen od 70 g teletine narezane na tanke ploške, 20 g rikole, 10 g naribanog parmezana, žličice čistog djevičanskog maslinova ulja i malo soka od limuna (165 kcal); 300 g kuhanog špinata začinjenog žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja isokom od limuna (183 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal); frape od1 dl djelomično obranog mlijeka i 200 g jagoda (100 kcal)
Užina: šalica nezaslađenog zelenog čaja (0 kcal); 10 g badema (60 kcal)
Večera: meksička salata pripremljena od 150 g piletine kuhane na parii narezane na kockice, 100 g zelene paprike, 100 g mini rajčica, 50 g kuhanog slatkog kukuruza i žličice čistog djevičanskog maslinova ulja (385 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal)
Subota
Doručak: frape od 1 dl djelomično obranog mlijeka i 100 g crnih ribiza (74 kcal)
Užina: 200 g kivija narezanog na ploške (68 kcal)
Ručak: topla salata pripremljena od 50 g kuhane integralne riže, 100 gkelja pupčara, 70 g fileta pastrve kuhane na pari, žličice čistog djevičanskog maslinova ulja i začinskog bilja po ukusu (340 kcal); 50 g carpaccia od sirovog lososa začinjenog 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja, sokom od limuna i žličicom usoljenih i dobro ispranih kapara (150 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Večera: mlaki pire od slanutka pripremljen od 50 g kuhanog slanutka, samljevenog i začinjenog 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja iprstohvatom curryja (205 kcal); 80 g sušene govedine, 100 g rajčica i 50 g avokada narezanog na kockice te sve zajedno začinjeno s ½ žličice senfa pomiješanog sa 1 žličicom čistog djevičanskog maslinova ulja (300 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal)
Nedjelja
Doručak: 2 dl djelomično obranog mlijeka, hladnog ili mlakog (92 kcal); 100 g crnoga grožđa (61 kcal)
Užina: 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče, bez dodatka šećera (33 kcal)
Ručak: salata pripremljena od 50 g cikorije, 50 g mrkve, 50 g krastavaca, 50 g komorača, 50 g crvene i žute paprike, 100 g tunjevine konzervirane „al naturale“ i žličice čistog djevičanskog maslinova ulja (245 kcal); 50 g integralnog kruha (112 kcal); frape od 1 dl djelomično obranog mlijeka i 100 g kupina (71 kcal)
Užina: šalica nezaslađenog zelenog čaja (0 kcal); 10 g badema (60 kcal)
Večera: tzatziki umak pripremljen od 200 g krastavaca, 1 dl jogurta ižličice čistog djevičanskog maslinova ulja te začinskog bilja po ukusu (188 kcal); kuskus pripremljen od 50 g kuskusa, 100 g rajčica, 100 g patlidžana pečenih u tavi na malo ulja, 30 g naribanog parmezana, malo bosiljka i žličice čistog djevičanskog maslinova ulja (400 kcal); 100 g svježeg ananasa (40 kcal)
Koliko jedinica AGE-a sadrže pojedine namirnice i pića
• 100 g namirnice
Komad torte 698.666
Keksi 425.740
Tjestenina 400.000
Bijeli kruh 350.000
Pržena hrana 628.666
Meso s roštilja 368.000
Roastbeef 97.260
Špinat 175
Brokula 160
Kelj pupčar 150
Kivi 650
• 250 ml pića
Sok od naranče 600
Mlijeko 900
Čaj 2025
Kava 2200
Pića na bazi cole 11.000