
Rajčice + maslinovo ulje = mekša koža
Likopen,moćan antioksidans kojim naročito obiluju rajčice, učinkovito sprečavaštetne posljedice prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama, poputisušenosti, pjega, crvenila, grube kože i prerano nastalih sitnih bora.No, želite li da vam koža zaista bude mekša i glađa, nemojte ih jestisame, već začinjene maslinovim uljem koje također čarobno djeluje nakožu. Novoistraživanje objavljeno u publikaciji The American Journal of ClinicalNutrition pokazalo je da osobe koje konzumiraju puno maslinova uljaimaju manje bora, čak i u zrelijoj životnoj dobi, jer ono štiti odoksidacijskog stresa koji je jedan od glavnih uzroka starenja kože. Tedvije namirnice obično su sljubljene u brojnim talijanskimspecijalitetima poput brusketa, pizze ili salate caprese. Želite lidodatno pojačati učinak na ljepotu kože, u pećnici zagrijanoj na 100stupnjeva tri sata pecite šljivaste rajčice u puno maslinova ulja jerzagrijavanje pospješuje otpuštanje likopena.
Slanutak + crvena paprika = više energije
Jedna odpet žena ne unosi u organizam dovoljno željeza koje je neophodno zapovećanje zaliha energije. No, povećano konzumiranje namirnica bogatihželjezom neće biti od velike koristi ako vaše tijelo to željezo nećemoći metabolizirati. Naime, željezo iz namirnica biljnog porijekla našetijelo teško apsorbira, što znači da ste se uzalud prisilili pojestisav onaj slanutak za koji su vam rekli da obiluje tim elementom. Ipak,ne mora biti tako ako uz njega poslužite i ukusne crvene paprike.Vitamin C iz povrća jarko crvene bojedjeluje poput ključa koji "otključava" željezo iz namirnica biljnogporijekla i čini ga dostupnim vašim krvnim stanicama. Dakle, kadsljedeći put pripremate varivo od slanutka, dodajte u njega malo pečenecrvene paprike ili, ako radite namaz ili pire od slanutka, umačite unjega prutiće svježe crvene paprike ili pak kuhani slanutak i svježucrvenu papriku koristite kao obavezni dodatak uobičajenim salatama.
Špinat + avokado = bolji vid
Špinat obiluje luteinom i vitaminom A, dvama sastojcima koji imajusnažno zaštitno djelovanje za oči i vid. Avokado, osim što vasopskrbljuje dodatnom količinom luteina i vitamina A, sadrži i zdravemasnoće koje su vašem tijelu potrebne da bi moglo apsorbirati ove važnenutrijente. Dobra ideja je salatu od mladog špinata začiniti dressingomod avokada (avokado narezan na komadiće sameljite u pire i pomiješajtesa sokom od limuna, maslinovim uljem i začinom prema ukusu, ali nećetepogriješiti niti ako dodate samo sol, papar i malo češnjaka). Ako steljubitelj palačinki, savijača ili meksičkih tacosa i quesadillasanadjevenih špinatom, obavezno u nadjev dodajte i sitno nasjeckanavokado ili ga pripremite kao salatu i poslužite uz jelo.
Brokula + jaja = blaži PMS simptomi
Ako svaki mjesec uoči menstruacije prolazite kalvariju s grčevima iglavoboljama, jednostavno rješenje jest prošetati do supermarketa ilitržnice i opskrbiti se brokulom i jajima. Prema istraživanjuobjavljenom u posljednjem broju stručne publikacije Archives ofInternal Medicine, žene koje unose u organizam puno kalcija i vitaminaD imaju 30 do 40 posto manje rizika od intenzivnih PMS tegoba. I upravotu u priču ulaze brokula i jaja: brokula sadrži jedan od oblika kalcijabiljnog porijekla koji ljudski organizam najlakše apsorbira, a jaja sujedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina D. Spojite ta dvačarobnjaka protiv PMS-a, primjerice u ukusnom omletu ili fritati sbrokulom.
Jogurt + sjemenke lana = bolja probava
Vaša su crijeva dom za najmanje400 različitih vrsta bakterija, od kojih su neke korisne i poželjne, adruge baš i nisu. Kad broj štetnih bakterija premaši broj dobrih,probava se počinje usporavati ili, točnije, crijeva postaju "lijena".Jogurti obogaćeni probioticima mogu poboljšati rad probave i pomoći uubrzavanju probave povećavajući broj "dobrih" bakterija u crijevima.No, nije dovoljno utrpati u sebe nekoliko jogurta dnevno: probioticimasu, da bi preživjeli u crijevima, potrebni prebiotici – posebna vlaknaprisutna u namirnicama kao što su lanene sjemenke. Konzumiranjem tihdviju namirnica zajedno vratit ćete i sačuvati ravnotežu bakterijskecrijevne flore. Može li jednostavnije od ovoga – žlicu lanenih sjemenkiumiješajte u čašicu jogurta! A želite li nešto posebno, uz voćni jogurtjedite kekse ili slatke pločice s lanenim sjemenkama.
Zobena kaša + jabuke = zdravije srce
Zobena kaša sadrži čak dva super sastojka koji imaju snažno zaštitnodjelovanje za srce: beta-glukane, vlakna koja snižavaju razinukolesterola u krvi i avenantramide, spojeve koji štite LDL (tzv. dobarkolesterol) od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Jutarnju zdjelicuzobene kaše učinite još ljekovitijom za srce s komadićima svježe jabuke(neoguljene jer su svi važni nutrijenti u kori). Jabuke obilujuflavonoidima, moćnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodneradikale i sprečavaju razvoj upalnih procesa ili ublažavaju većpostojeće. Još jedna ideja: kriške jabuke popržite na malo maslacapomiješanog s cimetom i zatim umiješajte u vruću zobenu kašu.
Piletina + batati = jači imunitet
Teško je naći namirnicu koja sadrži više vitamina A, superborcaprotiv infekcija, od slatkog krumpira ili batata. No, obilje vitamina Anije ništa bez dovoljno cinka – kojim obiluju piletina, junetina isvinjetina. Cink je, naime, potreban za metaboliziranje vitamina A injegov transport u sve dijelove tijela. Drugim riječima, vaš organizamneće moći iskoristiti vitamin A ako istodobno nema dovoljno cinka kojiće osigurati da vitamin A dođe tamo gdje je najpotrebniji. Evo ideje:ispecite batate u pećnici, na njih stavite kuhanu piletinu, pospitesirom i kratko zapecite dok se sir ne rastopi. Ili jednostavno ispecitepile i batate zajedno u pećnici ili pak skuhajte ukusnu juhu od batatai piletine.
Tjestenina + balzamični ocat = kontrola gladi
Kad se najedete tjestenine, osjećate ponovno glad već nakon nekolikosati? Pokušajte začiniti tjesteninu s malo balzamičnog octa: njegovekiseline usporavaju apsorpciju i probavljanje glukoze iz namirnica kojeobiluju ugljikohidratima, što dovodi do toga da razina šećera u krvipostupnije raste i smanjuje se (nema naglih povišenja i padova). Toomogućava i bolju kontrolu osjećaja gladi te smanjuje potrebu zaprejedanjem. Dodatak dviju jušnih žlica balzamičnog octa u jela odtjestenine može umanjiti povećanje šećera u krvi za čak 20 posto,pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta uArizoni. Integralnu tjesteninu začinite maslinovim uljem i balzamičnimoctom prije nego što je pomiješate s pripremljenim umakom ili pakpripremite osvježavajuću salatu od tjestenine i začinite je balzamičnimoctom.
Zeleni čaj + limunov sok = zaštita od raka
Zeleni čaj najveći je izvor katekina, tvari koje učinkovito štite odsvih vrsta tumora. Taj je nutrijent s jedne strane ubojit za staniceraka, ali s druge je gotovo posve nemoćan u vašem želucu: samo 20 postounesenih katekina uspijeva preživjeti probavni proces te ispuniti svojukorisnu misiju zaštite od raka. Ali istraživanje provedeno naSveučilištu Purdue pokazalo je da dodatak limunova soka u zeleni čajpovećava sposobnost preživljavanja katekina u želucu, i to čak 13 puta.Za još veću zaštitu od raka, u zeleni čaj dodajte i malo šećera (jednačajna žličica ima samo 16 kalorija). Taj slatki dodatak katekinepretvara u oblik koji organizam apsorbira tri puta lakše.