
Crveno meso, koje će se naći i na mnogim blagdanskimtanjurima, u raznim je varijantama korisno za zdravlje, naravno ako se konzumira umjereno. Naime, crveno meso poput junetine ili teletine sadrži brojne hranjive tvari – bogato je željezom, kvalitetnim proteinima, vitaminima B skupine, a sadrži i esencijalne aminokiseline koje su potrebne ljudskom organizmu.
Žene bi ga morale jesti
Crveno meso je najbogatiji izvor alfa lipoinske kiseline, koja je snažan antioksidans. Brojni svjetski nutricionisti poručuju da je umjereno konzumiranje posnog crvenog mesa preporučljivo osobama nježnijeg spola upravo zato što je bogato željezom i cinkom, mineralima kojih nedostaje u prehrani mnogih žena.
Prava mjera
Nova istraživanja ukazuju da bi trebalo jesti tri do četiri porcije posnog crvenog mesa tjedno kako bi tijelo dobilo sve potrebne vitamine iminerale. Eventualni rizici za zdravlje od konzumiranja crvenog mesa javljaju se samo ako se jede masno, neumjereno i svakodnevno, jer sadrživelike količine kolesterola.
Nemojte ga pržiti
Umjerenostje majka mudrosti, pa se to može reći i za crveno meso. Pretjerano konzumiranje crvenog mesa dovodi se u vezu s dijabetesom tipa 2, visokimkrvnim tlakom i artritisom. Nutricionističke su preporuke i da se jede posno crveno meso, da ga se ne prži, već kuha, peče ili priprema na žaru.
Pravi izbor za sportaše
Osobe koje se bave intenzivnijom tjelesnom aktivnošću trebale bi u svoju prehranu obavezno uvrstiti posno crveno meso jer će im ono dati snagu za fizičke napore. Konačno, meso dulje daje osjećaj sitosti jer jehranjivo, ali svakako treba voditi brigu o njegovoj kvaliteti.
Zašto je dobro
Koristi koje crveno meso pruža organizmu:
– Bogato je cinkom, koji je važan za imunitet
– Sadrži više željeza od većine druge hrane, posebno one biljnog porijekla
– Željezo iz crvenog mesa mnogo se lakše apsorbira nego željezo iz drugih prehrambenih izvora
– Posno crveno meso dobar je izvor vitamina i minerala
– Sadrži fosfor, kalij, magnezij, selen te vitamine B skupine.
– Bogat je izvor proteina.