
O vrijednostima domaće zimnice za Vitu piše mr. pharm. Mimi Vurdelja, nutricionist-farmakolog.
Za sastojke mnogobrojnih bočica, staklenki i limenki s ukiseljenim i konzerviranim namirnicama koje se prodaju na policama supermarketa ne možemo znati kakve su kvalitete i valjanosti pa onda i ne možemo govoriti o njihovim hranjivim vrijednostima.
S druge strane, tradicionalna zimnica i sve one divne staklenke u smočnici pravo su blago i bogatstvo za naš organizam i zdravlje. Stručnjaci se sve više okreću tradiciji: pravilnom uzgoju voća i povrća te pravilno ukuhanoj zimnici i namirnicama koje smo s ljubavlju i na vrijeme pripremili za zimsko doba i za svoje najdraže.
Kiselo zelje
Kiselo zelje priprema se vrlo jednostavno. Taj me način pripreme uvijek vraća u djetinjstvo kada smo mi djeca s radošću čekali kiseljenjezelja. Za nas je to bio pravi praznik. Zelje se na velikom ribežu ribalo na rezance, pripremila se krupna sol, papar u zrnu, lovor te obavezno oprala i dotjerala kaca u podrumu. Najprije se na dno stavilo ribano zelje, u debljini otprilike 15 cm, zatim sol, papar, lovor i takose nizalo do vrha bačve, uz povremeno skakanje nas djece, naravno s uredno opranim nogama, kako bi se zelje dobro izgazilo. Bio je to doistadoživljaj! Na vrh bi došle glavice zelja namijenjene pravljenju sarme ionda veliki kamen. Kaca se poklopi, ali se ostavi dovoljan dotok zraka kako bi proces fermentacije zelja, tj. kiseljenje, bio uspješan.
Vitamini iz zelja
Kiseljenjem zelja stvara se vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tjelešaca i održavanjeoptimalnih razina željeza u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiselo zelje vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca. Stručnjaci kažu da je kiselo zelje iznimno bogato i vitaminom C, gotovo bogatije od agruma. U kiselom je zelju i visok sadržaj B vitamina, osobito B3 i B5, važnih za staničnu energiju i metabolizam bjelančevina te izmjenu tvari u mozgu (B3 vitamin).
Paprike i krastavci
Pri pripremi krastavaca i paprika za zimnicu važno je naglasiti da povrće mora biti zdravo, bez oštećenja i dobro oprano.
Krastavce pripremamo tako da ih stavimo u čistu staklenku i zalijemo mješavinom vode, octa, soli i šećera te steriliziramo oko četiri sata. Taj postupak drugi dan ponovimo, ali u trajanju od oko dva sata, te krastavcima dodamo i kopar.
Očišćene i oprane paprike kuhamo oko dvije minute u otopini octa, soli, šećera i ulja te složimo u čistu staklenku i prelijemo još vrućom otopinom u kojoj smo ih kuhali. Tim se procesima sterilizacije uklanjajusvi toksini i “štetočine” iz povrća te omogućuje fermentacija tj. zdravo kiseljenje. I krastavci i paprika na taj način zadržavaju svoje vrijednosti i hranjivost.
Ukuhavanje povrća
Bilo da je riječ o ukuhavanju kukuruza, šparoga ili gljiva, treba provesti postupak sterilizacije u trajanju od 60 do 70 minuta. Drugi danse ponovi. Povrće će na taj način zadržati svoju kakvoću i hranjivost.
Sve spomenute namirnice dobro su došle kao nadopuna zimskim obrocima ivrlo vrijedan obrok. Danas, kada tijekom cijele godine možemo kupiti sve vrste voća i povrća iz uvoza, smatram da je bolje i vrednije pripremati klasičnu zimnicu od voća i povrća uzetog u vrijeme njegovog prirodnog sazrijevanja. Na taj ćemo način, uz pravilan postupak kiseljenja i ukuhavanja, osigurati da voće i povrće zaista i zadrži svoje hranjive vrijednosti. To mi se čini vrednijim nego zimi kupovati svježe povrće koje je zbog transporta, skladištenja i hladnoće izgubilo dio nutritivnih vrijednosti.
Čudotvorni rasol
Rasol ili sok kiselog kupusa nastaje kao rezultat kiseljenja te je izuzetan napitak kod tegoba s probavnim traktom ili protiv otečenosti nogu. Rasol u kombinaciji sa sokom mrkve ili repe odličan je za sve osobe s dijagnosticiranim manjkom kalcija i one koji imaju osteoporozu.
Sok od svježeg zelja, pak, odličan je odabir za osobe s čirom na želucu ili upalom debelog crijeva. Bogat je vitaminom U snažnog protuupalnog učinka.
Kako djeluje kiseli kupus
* Osvježava i razbuđuje organizam
* Jača otpornost na stres
* Potiče izmjenu tvari u mozgu i živcima
* Održava razinu željeza u krvi jer učinkovito pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
* Stimulira rad stanica i tkiva
* Pomaže izgradnju kostiju
* Balansira masnoće
* Jača imunitet i snagu mišića
* Pridonosi obnavljanju vezivnog tkiva
Važno je znati
• Kad jedete kiseli kupus izbjegavajte druge jako slane namirnice jer on u sebi već sadrži velike količine soli.
• Kupus nemojte namakati prije kuhanja i nemojte ga kuhati dulje od 20 minuta.
• Kiseli kupus najbolje je jesti svjež, uz dodatak, primjerice, prženog sezama ili sjemenki kukuruza.
• Ako je kupus prekiseo, dodajte mu sirov krumpir koji će upiti kiselost.
Recept za ukusnu salatu
Tijekom zimskih mjeseci salate od kiselog kupusa prava su vitaminska bomba i sjajan prehrambeni izbor.
Treba vam 250 g kiselog zelja, 1 jabuka, 2 žlice grožđica, mrkva, ribani hren te nekoliko oraha ili maslina. Salatu začinite maslinovim uljem.
Jaja sa šparogama
Šparoge ukuhane za zimu odličan su izbor za ukusnu fritaju, kajganu ili omlet. Uz to skuhajte dobru krepku juhu i poslužite uz krišku raženog kruha, a sve pripremite na nekom od hladno prešanih maslinovih ulja.