
Previše jednog nutrienta može škoditi, premalo pak otvoriti vrata bolestima. Doznajte točno koliko čega vam treba
Jedna čaša vina koristi zdravlju, no već druga ga narušava. Kako znati kolika je čaša prema kojoj se određuje zdrava količina? Pa onda riba: u isti mah doznajemo kako je toksična, ali i nužna za održavanje zdravlja. Na listi dvojbi nalaze se i dva "sporna" vitamina, E i D, ali i sve popularnija namirnica, soja.
Alkohol
DILEMA Malo alkohola svaki dan koristi srcu. Crveno vino osobito je zdravo: jedna čaša svaki dan u organizam unosi dozu ljekovitih antioksidansa.
ISTINA Alkohol na krv djeluje kao razrjeđivač, te može smanjiti rizik od moždanog udara i povisiti razinu HDL-a (dobrog kolesterola). I drugi sastojci alkoholnih pića, kao na primjer antioksidans resveratrol koji nalazimo u crvenom vinu, mogu na organizam povoljno djelovati. Vrsta pića nije sporna; kod odmjeravanja dobrih i loših strana alkohola glavni izvor konfuzije je pojam umjerenosti.
PRAVA MJERA Zdrava mjera za prosječnu ženu glasi: 3,5 dl piva, ili 1,5 dl vina ili 0,3 žestokog pića – naravno, ne sve odjednom. Neki nutricionisti daju još jednostavniju preporuku: o kojem god piću da je riječ, popijte dva i dostojanstveno otiđite kući.
Vitamin D
DILEMA Vitamin D esencijalan je za zdravlje kostiju, a važan je i u prevenciji srčanih oboljenja i raka crijeva. No, glavni pokretač vitamina D – sunce – može prouzročiti drugu vrstu raka: melanom.
ISTINA Prema postojećim standardima, preporučena dnevna količina vitamina D iznosi 400 međunarodnih jedinica (IU). Toliko možemo dobiti kroz mlijeko, narančin sok, jaja i multivitamine. No, stručnjaci sada tvrde da to nije dovoljno.
PRAVA MJERA Po novim spoznajama, svaki dan trebamo između 1000 i 2000 IU vitamina D. Kažu da naše tijelo može apsorbirati i više, čak do 4000 IU dnevno. Zato su dodaci prehrani dobrodošla pomoć. No, važno je znati da, bez obzira na prehranu, za pravilnu sintezu vitamina D trebamo sunce. Koliko? Barem 15 minuta dnevno.
Vitamin E
DILEMA Nekoć poznat po svojstvu da štiti stanične membrane, vitamin E nedavno je pokazao da može prouzročiti više štete nego koristi.
ISTINA Uzet u prevelikoj količini, vitamin E se iz moćnog antioksidansa transformira u prooksidans, što znači da počinje stvarati slobodne radikale (umjesto da ih uništava), te reaktivirati stanice koje mogu uzrokovati oštećenja na staničnim membranama i strukturi DNK. Drugim riječima, u mjeri znatno većoj od propisane, ovaj dobri vitamin zaista može štetiti.
PRAVAMJERA Ako ga uzimate u tabletama, oko 30 IU dnevno. Ako ga unosite samohranom, nema ograničenja. Vitamin E u hrani bolji je izbor jer se unjoj nalazi u svoja dva prirodna oblika, kao tokoferol i tokotrienol -a istraživanja su pokazala da u toj kombinaciji učinkovitije isporučujekisik stanicama nego što to radi vitamin E u obliku samog tokoferola,kakav nalazimo u suplementima.