
Tijekomspavanja organizam luči leptin, tvar koja blokira osjećaj gladi. Akonedovoljno spavamo, razina leptina može se sniziti i za 30%, što će nastjerati da tijekom dana više jedemo
San i metabolizam usko su povezani i utječu jedan na drugoga, pozitivno i negativno. Uspijete li među njih uvesti slogu, pozitivne učinke osjetit ćete na raspoloženju i vidjeti na zavidnoj liniji.
Potvrdu o tome dala su brojna znanstvena istraživanja, primjericevišegodišnje istraživanje provedeno na Ohio Universityju, u sklopukojeg su znanstvenici pratili ritam sna i budnosti te tjelesnu težinu70.000 žena tijekom 17 godina. Rezultati nisu ostavili prostoranedoumicama: žene koje spavaju ne više od pet sati u jednoj noći imaju30% veće šanse za povećanje tjelesne težine tijekom godina (najmanje 15kilograma u 16 godina). To nije sve: istraživanje je pokazalo daspavanje kraće od 7 sati u jednoj noći povećava 15% rizik od debljanja.
Hormoni mršavljenja
Naprvi pogled rezultati istraživanja iznenađuju, jer teoretski, spavamoli manje, više vremena provodimo budni što znači da se više krećemo, atime i trošimo više kalorija. No, našim biološkim ritmovima upravljajuhormoni, a to znači da tijekom spavanja organizam luči leptin – tvarkoja blokira osjećaj gladi. Ako spavate malo, razina leptina uorganizmu može se sniziti i za 30%, što će vas tjerati da tijekom danaviše jedete.
Osim leptina još je jedan hormon koji je aktivantijekom noći. Riječ je o glukagonu, hormonu koji sudjeluje u mnogimmetaboličkim procesima, među kojima je i sagorijevanje masnoća. Stogaosobe koje pate od nesanice imaju manjak glukagona, a posljedica jeslabije sagorijevanje masnoća.
Hrana za dobar san
Odnosizmeđu hrane i sna je dvosmjeran, što znači da je za dobar san nužna idobro uravnotežena prehrana. Naime, postoje namirnice koje potičuuspavljivanje, kao i one koje imaju nadražujući učinak. Stoga sustručnjaci osmislili dijetu koja pomaže lakše uspavljivanje, aistodobno koristi pozitivne učinke sna za mršavljenje te tako omogućavagubitak do tri kilograma u dva tjedna. Osmišljena je s obzirom navrijeme potrebno za probavu određenih tvari, pa su proteini predviđeniza ručak, a ugljikohidrati za večeru.
Navečer bez mesa, vlakana i začina
Ugljikohidratiolakšavaju uspavljivanje jer potiču lučenje serotonina koji djeluje kaoprirodan sedativ. No, umak uz tjesteninu mora biti lagan i siromašanmastima.
Od svih namirnicama bogatim proteinima, riba jenajprikladnija za večernji obrok jer se najbrže probavlja. Navečerizbjegavajte tunu, kao i losos, i drugu plavu ribu koja sadrži dostamasnoća.
Vrijeme probave jaja ovisi o načinu pripreme: meko kuhana jaja probavljaju se brže, pržena sporije.
Pečenomeso s teškim umacima, mahunarke te općenito pikantna jela, dugo sezadržavaju u želucu te produljuju vrijeme uspavljivanja.
Sva jakozačinjena i pržena jela, gljive, meso i ribe konzervirane u uljuodgađaju uspavljivanje za nekoliko sati. Naime, masnoće se probavljajutek u dvanaestercu, a pikantni začini imaju nadražujuće djelovanje.