
Sve se češće govori o dijetetskoj i funkcionalnoj hrani. No, znamo li doista u čemu je njihova prednost?
Dijetetska hrana je ona za posebne prehrambene potrebe, posebnog sastava ili načina proizvodnje, po svojstvima i namjeni različita od uobičajene. Funkcionalna hrana, pak, sadrži komponente ili dodatke zahvaljujući kojima pozitivno djeluje na zdravlje te na fizičko i mentalno stanje pojedinca.
Dijetetska hrana
• Dijetetski proizvodi bez glutena namijenjeni su osobama oboljelima od celijakije, s crijevnim poremećajima koji su uzrokovani glutenom. Hrana bez glutena proizvedena iz žitarica i njihovih mješavina, kao i drugih sirovina koje prirodno ne sadrže gluten (kukuruz, riža, heljda, proso, krumpir i sl.), može imati najviše 20 mg/kg glutena na suhu tvar. Hrana bez glutena može se proizvoditi iz žitarica i njihovih mješavina odakle je gluten odstranjen tehnološkim postupkom. Sadržaj glutena u tim namirnicama ne smije biti veći od 200 mg/kg suhe tvari namirnice. Oznaka "bez glutena" mora biti istaknuta na vidljivom dijelu pakiranja.
• Hrana s malom ili smanjenom količinom laktoze ili bez nje namijenjena je osobama s netolerancijom laktoze. Oznaku "lactose reduced" nosi hrana kod koje je sadržaj laktoze smanjen u odnosu na istovrsne proizvode uobičajenog sastava, a na deklaraciji se ističe postotak smanjenja laktoze. Oznaku "low lactose" (nizak sadržaj laktoze) nosi hrana s najviše 0,3 g laktoze u 100 g namirnice, a u hrani bez laktoze (lactose free) laktozu nije moguće dokazati priznatim metodama.
• Posebna je kategorija hrana namijenjena dijabetičarima. U njoj sadržaj masnoća mora biti manji nego u istovrsnoj hrani uobičajenog sastava, te ne smije prelaziti 30% ukupnog dnevnog energetskog unosa. U proizvodnji takve hrane mogu se koristiti zamjene za šećer (saharozu) i umjetna sredstva za zaslađivanje, a deklaracija mora sadržavati podatke o vrsti i količini upotrijebljenih zamjena za šećer i umjetnih sladila, te napomenu da se takvu hranu preporučuje koristiti prema savjetu stručnjaka.
• Hrana s malom i smanjenom količinom natrija te bez njega proizvedena je bez dodataka natrijevih soli i zamjene za kuhinjsku sol. Kod hrane s malom količinom natrija (low sodium/salt) sadržaj natrija ne smije biti veći od 120 mg/100 g, hrana s vrlo malom količinom natrija (very low sodium/salt) sadrži manje od 40 mg natrija na 100 g, a hrana bez natrija (with no sodium/salt) manje od 5 mg natrija na 100 g.
Funkcionalna hrana
Funkcionalna hrana mora pokazati povoljno djelovanje na jednu ili više funkcija organizma te zahvaljujući hranjivim svojstvima utjecati na poboljšanje općeg stanja organizma i zdravlja ili znatno utjecati na smanjenje rizika od nastanka bolesti.
U tu skupinu ulaze fermentirano mlijeko i jogurt koji sadrže specifične bakterije (probiotike) što pospješuju obnovu bioloških i imunoloških karakteristika crijeva. Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji stimuliraju rast i aktivnost ograničenog broja bakterijskih vrsta, osobito bifidobakterija, u debelom crijevu, te tako poboljšavaju zdravlje. Sinbiotici sadrže korisne bakterije i tvari koje potiču njihovo razmnožavanje.
U funkcionalnu hranu ubrajaju se i jaja i mlijeko obogaćeni omega-3 masnim kiselinama, tvarima poput likopena i luteina (protiv slobodnih radikala), flavonoida (antioksidalna svojstva), fitoestrogena (ublažavaju probleme u menopauzi).