
• Namazi
Umjesto maslacem, sirevima i salamama, krišku kruha prekrijte zdravim namazima. Ako volite jače okuse, na kruh namažite ajvar, sadrži samo 170 kalorija na 100 grama.
Pikantno i nemasno jest ćete ako kruh namažete koncentratom rajčice, s dodatkom sira ili jajeta.
Lagana alternativa salami i siru mogu biti domaće paštete od povrća.
• Juhe
Krem juhama od povrća ne morate dodavati vrhnje ako od dijela povrća napravite pire te ga vratite u juhu. Pire pripremite na sljedeći način: odvojite od juhe dio kuhanog povrća i malo tekućine, napravite od toga pire i vratite u juhu.
• Žitne pahuljice
Umjesto u mlijeko, žitne pahuljice prije konzumiranja namočite u voćni sok.
Pahuljice stavite u mlaćenicu (gotovo i nema masnoća) umjesto mlijeka i dodajte svježe voće.
• Tjestenina
Pridonosi vitkoj liniji, ali samo ako se klonite kalorija koje se skrivaju u umacima.
Volite li zapečeni sir na tjestenini, trebat će vam ga manje ako naribanom siru dodate malo kiselog vrhnja.
Za karbonara umake koristite mlijeko umjesto vrhnja. Pustite da se lagano ukuha, kako bi umaci bili kremasti.
• Meso
Pečenku zalijevajte vodom, a ne mesnim sokom.
Krta pečenja mogu se pripremiti umotana u foliju, te tako nije potrebno dodavati masnoću.
Filete mesa pecite u teflonskoj tavi bez masnoće. Dno tave prekrijte vodom, a kada zakuha, dodajte meso.
• Povrće
Kuhanje na pari je optimalan način pripreme povrća, jer ne uključuje masnoće i čuva vitamine. Tekućina koja ostaje poslije kuhanja može se upotijebiti za pripremu umaka.
• Pirjana jela
Glinena posuda je idealna za pirjanje jela bez masnoće. Pripremate li krumpire s rajčicom, rajčicu dodajte tek na kraju, jer njena kiselina sprečava da se krumpiri skuhaju.
• Umaci
Umacima za pečenja dodajte vodu ili povrtni temeljac umjesto vina ili vrhnja.
Za zgušnjavanje umaka umiješajte pire od povrća ili gustin umjesto vrhnja ili maslaca s brašnom.
• Jela od jaja
Smjesu za palačinke ostavite da odstoji preko noći, tako ćete moći ispeći vrlo tanke palačinke i nećete trebati mastiti tavu.
Jaja na oko pecite u teflonskoj tavi bez masnoće, bit će čvrsta i hrskava.
• Riba i plodovi mora
Ribu prije prženja uvaljajte samo u brašno, a ne u krušne mrvice, jaje i brašno.
Riblju juhu aromatizirajte limunom, a ne bijelim vinom.
Ribu na roštilju pecite u papiru za pečenje, bit će sočna i izrazito aromatična.
• Pizza
Za nadjev za pizzu zamijenite polovicu gouda sira ili parmezana mozzarellom.
Umjesto debelog sloja sira, po ostalim sastojcima pizze rasporedite pire od rajčica iz konzerve, začina i češnjaka.
• Lagani deserti
Radite li kremu od griza, nakon što ga umiješate dobro ga istucite dok je još vruć. Dobit će na volumenu i čvrstoći i trebat će vam manje jaja.
Sladoled napravite od mlaćenice, jogurta ili kiselog mlijeka, a ne od vrhnja; ukusniji je i manje kaloričan.
• Kolači i torte
Za nadjev miješajte čvrsto istučeno vrhnje sa svježim sirom u odnosu 1:5, bit će čvrst, a svaka će kriška torte imati oko 70 kalorija manje.
Za torte i voćne kolače najbolje je koristiti samo svježe voće.
Za biskvit umjesto bijelog koristite smeđi šećer, intenzivnijeg je okusa pa će ga trebati manje.