
Žutu soju ne bi trebalo brkati sa zelenom, koja je slična mahunama, a osim vrste važno je i porijeklo. Istina, soja se ubraja u najzdravije mahunarke, ali njena svojstva različita su upravo ovisno o vrsti i porijeklu, tj. načinu uzgoja. Većinom jedemo derivate soje: mlijeko, tofu, tempeh, miso… namirnice koje istočnjačku kuhinju obogaćuju okusima. Zahvaljujući prehrambenim navikama Japanaca te njihovim saznanjima o blagotvornim učincima soje, i u Europi je, posebno posljednjih godina, soja sve češće na jelovniku. Posve opravdano.
Što sadrži
Zrna, mlijeko, brašno, tofu sadrže ulja i masti. Ulja soje bogata su lecitinom i vitaminom E, a imaju i velike količine željeza. Osim toga, soja sadrži i fosfatildilholin te inozitol, tvari umirujućeg učinka koje poboljšavaju sposobnost koncentracije i pamćenja, te podražavaju vagusni živac koji pospješuje lučenje želučane kiseline.
Za srce, pamćenje, kosti
Istraživanja su dokazala da konzumiranje dovoljne količine bjelančevina soje, a to je količina koju sadrži 25 g soje ili 7 dl sojinog mlijeka, kao dodatak uravnoteženoj i zdravoj svakodnevnoj prehrani bez previše masnoća, može sniziti razinu štetnog kolesterola za otprilike 10 posto. Rezultati tog istraživanja mogu se usporediti s rezultatima novijih istraživanja kojima je dokazan pozitivan utjecaj novih vrsta mlijeka i margarina na razinu kolesterola. Ali to nije jedini učinak soje. Istraživanja su pokazala da Azijatkinje imaju znatno manje problema sa simptomima menopauze, znatno manje boluju od osteoporoze u usporedbi sa ženama Zapada. Taj zaštitni učinak pripisuje se izoflavonu koji je snažan antioksidans, a soja ga ima u izobilju. U Europi se izoflavoni uvelike uspješno koriste protiv navala vrućine i noćnog znojenja. Zbog pozitivnog utjecaja na sposobnost koncentracije i pamćenja, soja se posebno preporučuje osobama zrelije životne dobi.
Tumor i dijabates?
Više znanstvenih timova u različitim dijelovima svijeta istražuje utjecaj soje na različite oblike tumora. Mišljenja stručnjaka su podijeljena jer su istraživanja dala različite rezultate. Ipak, prema rezultatima nekih istraživanja može se kazati da soja pomaže u sprječavanju raka prostate i dojki, dviju zloćudnih bolesti koje u zapadnim zemljama odnose velik broj života. Novija istraživanja pokazuju pozitivan utjecaj soje na plodnost u žena, posebice onih koje se podvrgnu potpomognutoj oplodnji in vitro. Stručnjaci tvrde da izoflavoni soje olakšavaju prenošenje embrija u majčinu utrobu i povećavaju mogućnost uspješnog tijeka trudnoće. Neka istraživanja potvrdila su učinak soje na šećernu bolest, tip 2 – prema rezultatima tih istraživanja soja povećava osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina. Osim toga, neki znanstvenici tvrde da soja pomaže u sprječavanju i liječenju oboljenja bubrega i liječenju upala prostate.