
KADuzimamo lijekove, obično mislimo kako nam hrana pomaže da ih boljepodnesemo, no mnoge namirnice mogu pojačati ili smanjiti djelovanjelijeka, što katkad može biti i opasno
Mnoge namirnice mogu utjecati na način na koji naše tijelo koristi lijekove što ih uzimamo. Neka hrana, naime, zbog sastojaka koje sadrži smanjuje količinu lijeka koju tijelo apsorbira, a time i njegovu učinkovitost, dok druga sprečava procese kojima organizam razgrađuje lijek, što može dovesti do opasnog povećanja koncentracije lijeka. S godinama života rizik od nepoželjnih reakcija lijeka raste, jer osobe starije dobi često uzimaju i po nekoliko različitih lijekova istodobno. Kako biste izbjegli takve probleme, obavezno prije upotrebe pročitajte upute za uzimanje lijeka i posavjetujte se s ljekarnikom, a za što sigurniju terapiju dobro će vam doći i popis namirnica i lijekova koji mogu ući u interakciju.
Grejp
Agrumi i sokovi od agruma, a posebno grejp, sadrže velike količine kalcija pa mogu doći u interakciju s lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale, poput nifedipina – lijeka koji se koristi kao antiaritmik i za liječenje arterijske hipertenzije. Do interakcije s agrumima može doći i kod estrogena, oralnih kontraceptiva, lijekova koji se koriste kod alergija te onih za regulaciju kolesterola u krvi.
Među agrumima je za interakcije najrizičniji grejp koji sadrži furanokumarine, tvari koje mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave u kombinaciji s više od 30 često korištenih lijekova, poput onih za liječenje hipertenzije, boli, raka, alergija ili oralnih kontraceptiva. Furanokumarini, naime, ireverzibilno blokiraju skupinu enzima citokrom P450 zbog čega dolazi do značajnog porasta koncentracije tih lijekova, što može imati i dramatične posljedice.
Komponente grejpa ulaze u interakcije s nekim statinima, tj. lijekovima za reguliranje razine kolesterola u krvi (atorvastatin – Sortis, simvastatin – Lipex, Statex, Vasilip i lovastatin – Artein), nekim lijekovima za snižavanje krvnog tlaka, liječenje aritmije i drugih bolesti srca (felodipin, nifedipin, nimodipin, amiordaron – Cordarone, disopyramid), nekim imunosupresivima (cyclosporin – Sandimmun, tacrolimus), anksioliticima (alprazolam – Xanax), antidepresivima (sertralin – Zoloft), antiepilepticima (karbamazepim – Tegretol), citostaticima (tamoxifen – Nolvadex), antiastmaticima (teofilin), antibioticima (eritromicin), vazodilatatorima (Viagra) i lijekom za liječenje HIV-a saquinavirom.
Mlijeko
Zbog visokog udjela kalcija mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti apsorpciju antibiotika tetraciklina i doksiciklina te umanjiti njihovu učinkovitost. Stoga ne uzimajte te lijekove dva sata nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda. I neki sirevi, poput camamberta, chedara ili parmezana, mogu zakočiti djelovanje antidepresiva, posebno onih iz skupine neselektivnih inhibitora monoaminooksidaze (MAOI): amitriptilin (Amyzol), klomipramin (Anafranil), maprotilin (Ladimil).
Namirnice bogate kalijem
Ako se namirnice koje obiluju kalijem, poput banana, rajčica ili krumpira, uzimaju istodobno s diureticima koji štede kalij i koriste se za liječenje hipertenzije ili zatajenja srca, dolazi do prevelikog nakupljanja kalija u organizmu. Ti su lijekovi npr. spironolakton – Aldactone i triamteren – Tiaren.
Jabuke
Biljna vlakna općenito, a posebno pektin kojim obiluju jabuke i naranče, usporavaju apsorpciju većine lijekova. To je naročito izraženo kod digoksina (Lanicor) koji uzimaju srčani bolesnici te paracetamola (Lupocet, Plicet, Lekadol…) koji se vrlo često koristi protiv bolova.