
LJUTIsu začini višestruko korisni, a chilli papričice ubrajaju se međunajzdravije namirnice jer podižu imunitet, poboljšavaju krvotok,ublažavaju bol…
Ako ste čest posjetitelj meksičkih restorana, sigurno znate da nije dobro riskirati s bočicom crvenog umaka koji mami sa stolova. Jedna žlica tog umaka odrvenjet će vam jezik i natjerati suze na oči. To je učinak chilli papričice, zbog kojeg od tog začina zazire većina ljudi. Mnogi vjeruju kako, zbog te žestine, chilli slabi osjetilo okusa. No, istina je upravo suprotna. Ta ljuta papričica ne oštećuje ni osjet okusa ni probavne organe. Naprotiv, ubraja se među najzdravije namirnice jer organizmu daje vitalnost i snagu.
Ljuta se hrana pokazala iznimno korisnom za jačanje imuniteta. Svjetlost, zrak, stres i pušenje potiču stvaranje slobodnih radikala, koji u našem organizmu uzrokuju poremećaje metabolizma, ubrzano starenje i vjerojatno nastanak tumora.
Začini čuvari
U borbi protiv slobodnih radikala važnu ulogu imaju upravo jaki začini. Chilli papričice sadrže mnogo antioksidansa što uklanjaju slobodne radikale. Ti crveni, pakleno ljuti plodovi dva do tri puta su bogatiji vitaminom C nego ista količina citrusnog voća, pa osjetno pridonose jačanju imunosnog sustava. Osim vitamina C, u chilliju su pristuni i vitamini B1, B2, B6 i B12, vitamin P, stabilizator krvotoka te betakaroten. Od minerala, papričice sadrže kalij, kalcij, magnezij, fosfor i cink.
Zahvaljujući toj jedinstvenoj mješavini važnih tvari, chilli papričice dobro djeluju na krvne žile srca i očiju, protiv artritičnih tegoba, arterioskleroze i reume te uništavaju bakterije.
I ostali ljuti plodovi imaju korisne učinke na ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci za prehranu. Jedan od najvažnijih fizioloških učinaka ljutih začina pojačano je izlučivanje sline i želučanog soka. Pojačano lučenje sline štiti zube od karijesa, a povećane količine želučanog soka aktiviraju različite probavne enzime, što olakšava probavu. Poznato je da đumbir poboljšava tek, ublažava probavne tegobe i nadutost crijeva. Oštri začini poput papra i gorušice pogoduju radu srca i pospješuju prokrvljenost. Crni papar, klinčići, hren, luk i češnjak djeluju antibakterijski i vrlo su korisni u borbi protiv infekcija.
Kako peče!
Ugrizete vi njih – ugrizu oni vas! Što ove plodove čini toliko ljutima? Kakvu svrhu uopće ima ta ljutina? Nutricionisti objašnjavaju da bol koju osjećamo dok jedemo chilli potječe od tvari pod nazivom kapsaicin. Osjećaj peckanja koji se javlja, zapravo je samo reakcija "izmjene topline". Zbog djelovanja na živčane završetke, koji inače provode osjet topline, ti začini stvaraju dojam peckanja.
Papar svoju grizuću ljutinu može zahvaliti alkaloidu piperinu koji pospješuje probavu hrane bogate bjelančevinama. Stoga dobro popaprite odrezak jer ćete ga potom lakše probaviti. Oštrina okusa u đumbiru potječe od gingerola, antibakterijske tvari koja ujedno potiče rad želuca i crijeva.
Majka priroda opskrbila je te plodove oštrinom kako bi zaštitila njihove sjemenke od opasnosti da budu pojedene, a time im je ujedno osigurala razmnožavanje.