
LJUBITELJE crvenog mesa stručnjaci za prehranu već dugo upozoravaju dasmanje njegovu konzumaciju, argumentirajući to rezultatima istraživanjaprovedenog u National Cancer Instituteu u SAD-u na pola milijuna ljudi(u dobi od 50 do 71 godine), kojim je tijekom 10 godina utvrđeno daosobe koje često jedu crveno meso imaju veće izglede za obolijevanje odraka jednjaka i želuca.
Taj se rizik za ove oblike raka povećava za čak 79 posto kod ispitanikakoji su spadali među 20 posto onih s najčešćom konzumacijom crvenogmesa. Takve rezultate znanstvenici objašnjavaju utjecajemheterocikličkih amina (HCA), spojeva koji nastaju zbog pripremanja mesana visokim temperaturama, primjerice na otvorenoj vatri roštilja.
Dakle, koliko crvenogmesa i njegovih prerađevina možemo konzumirati dnevno, odnosno tjedno,bez ozbiljnije opasnosti za zdravlje? Za početak preispitajte vlastiteprehrambene navike.
Potpuno nove smjernice
Ako običavate za doručak konzumirati nekoliko hrskavo prepečenihfetica slanine, sendvič sa šunkom za ručak i sočni mesni odrezak zavečeru, budite sigurni da jedete daleko više iznad preporučenihkoličina crvenog mesa i njegovih prerađevina.
Savjetodavna nutricionistička komisija preporuča provođenje potpunonovih smjernica. Treba znati da tipični nedjeljni roštilj većpredstavlja dvostruko prekoračenje dnevnog limita crvenog mesa, da jejedan Big Mac (najpoznatiji sendvič na našem planetu koji sadrži dvagoveđa odreska od 100 posto goveđeg mesa u finom pecivu posutomsezamom, s topljenim sirom, kiselim krastavcima, sitno sjeckanim lukomi umakom) u okviru preporučenih granica, dok kuhani doručak (skobasicama, hrenovkama i šunkom s jajima) ili Döner kebab (jelo koje sesastoji od više slojeva jako začinjenog mesa, najčešće janjećeg koje seformirano u cilindričnu masu peče na okomitom ražnju i obično poslužujeu plosnatom kruhu ovalnog oblika, a karakteristično je za kuhinjuBliskog istoka, Grčke i Turske) predstavlja dvostruku dnevnu količinucrvenog mesa od one koju komisija predlaže.
Smanjenje dnevne količine unosa crvenog mesa stručnjaci smatraju nužnimpa navode da odrasle osobe ne bi smjele konzumirati više od 70 gramacrvenog mesa dnevno, odnosno oko 500 grama tjedno, kako bi smanjilirizik nastanka karcinoma debelog crijeva.