
PROSTOR kuhinje je jedan od najvažnijih i funkcionalno najzahtjevnijih mjesta dobre organizacije stanovanja.
Najpoželjniji položaj kuhinje je blizina ulaza, te direktna povezanost s blagovanjem i dnevnim boravkom.
Vijek trajanja kuhinje je otprilike 15 godina, te bi iz tog razloga trebali pomno odabrati između mnogobrojnih mogućnosti; tipa, vrste, boje, materijala…koja će zadovoljiti naša očekivanja u funkcionalnom i estetskom smislu.
O tlocrtu, prostornim mogućnostima i osobnim željama ovisi kako će biti uređen najprometniji dio stana koji svakodnevno koristi svaki član obitelji Postoje dvije osnovne vrste kuhinja. Prva je radna, odnosno kuhinja zatvorenog tipa, koja služi isključivo za pripremu hrane. Ona je odjeljena prostorija stana smještena u blizini blagovanja i dnevnog boravka. Često zauzima površinu od 6-12 četvornih metara. Prednosti ove kuhinje su što postoji mogućnost njenog zatvaranja i time nemogućnost širenja mirisa u ostale prostorije.
Za cijelu obitelj
Drugo je, pak, stambena kuhinja otvorenog tipa. U današnje vrijeme sve je češća primjena upravo ove vrste kuhinje, što je rezultat ubrzanog načina života i emancipacije žena koje nemaju vremena za svakodnevnu pripremu hrane.
Stambena kuhinja čini sastavni dio dnevne zone, vizualno odjeljena od dnevnog boravka stolom za blagovanje ili šankom. Upravo ova vrsta kuhinje postaje multifunkcionalno mjesto stana (mjesto za pripremu hrane, jelo, druženje, rad…) u kojoj se okuplja cijela obitelj.
Viseći elementi
Kako kuhinju učiniti što funkcionalnijom ovisi naravno o tlocrtu i prostornim mogućnostima, kao i o osobnim željama. Prema rasporedu kuhinjskih elemenata razlikujemo tako linijsku, dvostranu, “U” kuhinju, “L” kuhinju te dvostruku “L” kuhinju, a koju ćete izabrati ovisi o nizu faktora, a jedan je osvjetljenje i ventilacija.
Najbolje rješenje je osvijetliti kuhinju prirodnom i umjetnom rasvjetom. Rasvjeta mora biti postavljena na način da se izbjegne zasjenjenje tijekom pripreme hrane. Iz tog razloga dobro je predvidjeti rasvjetu ispod visećih elementa kuhinje.
Završna obrada
Postoji nekoliko načina ventiliranja kuhinje prirodna i prisilna ventilacija. Prirodna ventilacija podrazumijeva ventiliranje prostora direktno preko otvora na pročelju zgrade, dok prisilna (mehanička) ostvaruje se pomoću dviju vrsta napa: napa spojena na ventilacijski kanal zgrade i filter napa koja ima posebne filtere koji apsorbiraju pare i mirise.
Kao najbolje rješenje savjetujemo kombinaciju prirodne i prisilne ventilacije napom spojenom na ventilacijski kanal. Danas nape osim svoje primarne funkcije ventiliranja imaju i estetsku funkciju, te je ponuda na tržištu bogata interesantnim i zanimljivim modelima.
Što se tiče materijala, danas se najčešće koristi Iveral (najjeftiniji i najpodobniji materijal za izradu kuhinja) i Medijapan (zadnjih nekoliko godina najpoželjniji materijal) za izradu kuhinja.
Izrađuje od drvenih vlakana mješanih s ljepilom i prešanih u ploče. Završna obrada može biti bojanje i lakiranje u mat, poluvisoki i visoki sjaj ili se može presvući folijom, dok se radne ploče najčešće izvode od iverice, max compacta i max alu ploča, te kamene, corian i kerock ploča.
Cijene i proizvođači
U skladu s odabranim materijalima, okova, načinu izrade (tvornički i stolarski), kuhinjskim aparatima, ali i proizvođačem raspon cijena kuhinje je jako velik, a ovisi o načinu izrade (tvornički ili stolarski), odabiru materijala i okova, te kuhinjskim aparatima čije cijene uveliko variraju o odabiru modela i proizvođača.
Linijska kuhinja
Kuhinjski elementi su poredani duž jednog zida. Ovakav tip kuhinje zahtijeva duljinu od min. 240-285 cm, a pogodan je za uske i duge prostore. |
Dvostrana kuhinja
Kuhinjski elementi smješteni su uz dva paralelna zida. Preporučljiv razmak između kuhinjskih elemenata je 120 cm kako bi osigurali njihovo nesmetano otvaranje. Podvarijanta ove kuhinje je smještaj kuhinjskih elementa duž jednog zida, dok je na suprotnoj strani šank, koji ujedno služi kao radna ploha. |
Dvostruka L kuhinja
Pog odna za velike prostore. U većini slučajeva jedan “L“ krak čine visoki elementi do stropa. Dvostruka L kuhinja je izrazito funkcionalna . |
L kuhinja
Jedna od najpopularnijih vrsta kuhinje, pogodan za velike prostore. Prednost ove kuhinje je u tome što jedan ugao prostora ostaje slobodan pa se tu može postaviti stol ili otok. |
U kuhinja
Najfunkcionalniji tip kuhinje, pogodan za male i velike prostore. Ovakva kuhinja omogućuje najkraći put kretanja tijekom pripreme hrane. |
L kuhinja s otokom
U kuhinji s otokom samostalna jedinica stoji u sredini prostorije i u njoj mogu biti štednjak, sudoper, ormari i radna površina. |
Visina kuhinje
Standardna visina kuhinje je cca 85 cm iako se danas sve češće rade više kuhinje, čak do visine od 97-100 cm. Tijekom vremena pokazalo se da je najbolje visinu kuhinje prilagoditi visini domaćice (razlika je kada je osoba visoka 1,60 ili 1,80 cm) kako bi tijekom pripreme hrane tijelo bilo u dobrom (zdravom) položaju. |
Proces (tijek) rada u kuhinji
Najpoželjniji raspored kuhinjskih elemenata prema procesu rada je skladištenje hrane, priprema hrane, čiščenje, pranje, priprema za kuhanje, kuhanje, te priprema za serviranje. Iako prostor uvijek ne dopušta ovakav (idealan) raspored, bitno je da tok rada svaka domaćica prilagodi svojim potrebama. Da bi kuhinja bila funkcionalna, mora zadovoljiti sljedeće: kontinuiani tok rada, dovoljno mjesta za kretanje, dobru ventilaciju i rasvjetu, te lako održavanje. |
Smjernice pri planiranju i izvedbi kuhinje
Prije kupnje kuhinje potreban je međusoban dogovor ukućana oko: – potreba i veličine kuhinje – modela i vrste kuhinje – budžeta za kuhinju – Savjet stručne osobe (arhitekta i dizajnera) koja će vam pomoći funkcionalno i estetski osmisliti vašu novu kuhinju koja će se uklopiti u prostor stana – Odabir salona kuhinja ili stolarske radionice (izrada po mjeri) – Odabir boja i vrsta materijala, te okova – Prikupiti nekoliko ponuda, te donijeti odluku o konačnom proizvođaču Odabir kuhinjskih aparata – primarni: hladnjak, perilica posuđa, sudoper s mješalicom, štednjak, pećnica, napa – sekundarni: mikrovalna pećnica, aparat za kavu, ledomat, električni roštilj, zamrzivač, vinski hladnjak Prije izrade kuhinje potrebna je precizna izmjera prostora od strane odabranog proizvođača Montaža kuhinje se ne radi svakodnevno i poprilično je kompliciran posao zato je najbolje u pomoć pozvati iskusne stručnjake. |