
Topli napitci za zimske dane i, još bolje, zimske večeri. Idealno. Kad se tome pribroje i njihovi pozitivni učinci na zdravlje, šalicu mirisne kave ili čaja gotovo je nemoguće odbiti
Kad se želimo razbuditi, popijemo kavu. Ako je popijemo prekasno navečer, mnogi od nas imaju problema sa spavanjem. Kako doista kava utječe na nas?
Znanost je do danas utvrdila više od 1000 različitih sastojaka u šalici kave, među kojima su vitamini i minerali, bjelančevine i masti te iznenađujuće visok udio antioksidansa. To, doduše, ne znači da je kava savršena namirnica, jer se većina sastojaka pojavljuje u vrlo malim količinama, no mnogi od njih imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Ipak, za većinu učinaka kave na naš organizam odgovoran je kofein. Nakon ispijanja šalice kave pojačava se, primjerice, pozornost i pospješuje pamćenje. Australsko je istraživanje pokazalo da kava poboljšava obrađivanje informacija u mozgu i sposobnost slušanja i primanja poticajnih poruka. Kava tako djeluje upravo zahvaljujući kofeinu koji, smatraju znanstvenici, stvara bolje raspoloženje i jača sposobnost razmatranja sadržaja poruke. Kofein povoljno djeluje i na moždane receptore te tako povećava mogućnost pamćenja.
Za početak dana
Antioksidansi u kavi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala, jačajući na taj način imunitet. Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje kave smanjuje rizik od stvaranja žučnog kamenca i štiti od razvoja degenerativnih bolesti mozga.
S druge strane, veće količine kave mogu izazvati neželjene posljedice i loše učinke po zdravlje. Primjerice, jedno američko istraživanje pokazalo je da kontinuirano konzumiranje većih količina kave rezultira povišenim krvnom tlakom. Također je dokazana veza ispijanja velikih količina kave i razvoja srčanih bolesti.
Kavi se pripisuje i visoka kaloričnost, ali to nije točno. Kava u zrnu na 100 grama ima 287 kcal, a instant kava na jednaku količinu ima 100 kcal. Budući da u espresso ide 7 grama kave, a u šalicu instantice 2 grama granulica, lako je izračunati da espresso ima dvadesetak kcal, a šalica instant kave samo dvije. Ono što kavu čini kaloričnom je dodatak šećera, šlaga, mlijeka, čokoladnog praha…
Čaj: zdravi užitak
Čajevi su omiljeni zbog iznimne raznolikosti vrsta i okusa: ponuda je gotovo bezgranična. Uz one na bazi samo jedne vrste biljke, postoje mnogobrojne mješavine različitog bilja i voća koje se lako mogu kombinirati prema ukusu. Bilo vrući ili hladni, uz sve su još i ukusni, a ovisno o temperaturi prilikom konzumacije, pružaju osvježenje ili nas ugodno griju, pa su osobito traženi u hladnim danima godine.
Onaj pravi čaj dobiva se od biljke čajevac (lat. Camellia sinensis), a hoće li biti zeleni, crni, žuti ili crveni, ovisi o preradi. Zbog postupka prerade zeleni čaj ima značajno više katehina (jednostavnih flavonoida) od crnog, a upravo mu oni daju poznata ljekovita svojstva. Flavonoidi su snažni antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale, pokretače različitih bolesti.
Učinak čaja, i zelenog i crnog, ponajviše se povezuje s pozitivnim djelovanjem na zdravlje srca i krvnih žila.
Konzumiranje čaja, osobito zelenog, smanjuje vjerojatnost razvoja raka jednjaka i želuca, a japansko je istraživanje pokazalo da se pijenjem više od tri šalice zelenog čaja dnevno može spriječiti recidiv raka dojke.
Antioksidansi iz zelenog čaja usporavaju procese starenja kože, a čuvaju kožu i od promjena strukture DNA uzrokovane štetnim utjecajem UV zraka. Budući da ubrzava metabolizam te tako pomaže skidanju suvišnih kilograma, zeleni čaj se preporučuje uzimati u redukcijskim dijetama. Smatra se da je za optimalno pozitivno djelovanje čaja na zdravlje potrebno piti do četiri šalice na dan.